Jednoduchý ríbezľový koláč s posýpkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 250g hladkej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 80 g Hery, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, 80 g práškového cukru, 2-3 lyžice mlieka Posýpka: 40 g Hery, 40 g cukru - dávam kryštál, 60 g hrubej múky alebo detskej krupice, 1 balíček vanilkového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento koláčik máme veľmi radi, je rýchly a pomáhajú pri ňom aj deti - čistia ríbezle, mastia pekáčik... My máme radi koláčik nižší, preto cesto dávam do klasika veľkého plechu, ale kto má rád koláčik vyšší, môže si dať cesto do menšieho plechu alebo urobiť dávku 2x. My to máme radi takto - málo cesta, veľa ovocia a na vrchu sladká posýpka :-) Tak teda postup: Všetky suroviny na cesto zmiešame spolu vo väčšej mise, vypracujeme hladké cesto, ktoré potom vyvaľkáme na veľkosť plechu - používam silikónovú podložku, potom sa to pekne prenáša na vymastený a múkou vysypaný plech. Takto dáme cesto zapiecť do rúry na cca 5-10 minút (175°C). Medzitým si v menšej miske vypracujeme posýpku (časom zistíte, či do nej potrebujete viac cukru) a cca zhruba v tomto čase už aj deti finišujú s čistením ríbezlí :-)) Zapečené cesto vyberieme z rúry, navrstvíme naň očistené odkvapkané ríbezle a posypeme posýpkou. Dáme späť do rúry a koláčik dopečieme. Posýpka zvrchu musí byť chrumkavá. Po nakrájaní posypeme na tanieriku práškovým cukrom. Koláčik je ešte lepší zhruba 1-2 hodiny po dopečení (cesto sa "uleží"), ale málokedy sa tohto chutnejšieho dočkáme... Ozaj zmizne veľmi rýchlo, lebo je svieži, chutný. Prajeme dobrú chuť!