***KÁVOVO-SALKOVÉ POKUŠENIE***



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Milé zlaté kočky, dnes vám pridám náš moc-moc obľúbený koláčik, ktorý dokonca práve na dnešnej našej oslave zožal chuťovo väčší úspech ako samotná torta... odporúčam ho práve tým, ktorý zbožňujú chuť salka... a to si viete predstaviť , ak je salko v kombinácii s kávou... višňovým lekvárom a tvarohom..... prosto inak sa koláčik ani nazývať nemôže... len "POKUŠENIE"

POSTUP PŘÍPRAVY

postup aj igrediencie nájdete vo fotopostupe....deň pred samotným pečením si pripravíme salko a to tak, že celú plechovku varíme ponorenú vo vode 2-2,5 hodiny.... kvôli šetreniu energie, či plynu poradím takto si zvariť 2-3 salká naraz, budete mať do zásoby na iné zákusky.... takéto salko vydrží byť v tejto konzistencii aj viac ako polroka-nič sa mu nestane...

na cesto budeme potrebovať:4 vajcia, 150g práškového cukru, 200g polohrubej múky, 1dl oleja, 1lyžička sódy bikarbóny, 2lyžice kakaa
...žĺtka si oddelíme od bielkov a vyšľaháme ich dopenista s práškovým cukrom...k nim priddáme po lyžiciach olej a došľaháme...taktiež pridáme 4lyžice vlažnej vody....
v polohrubej múke rozmiešane 1čajovú lyžičku sódy bikarbóny...a...
.. taktiež prisypeme 2polievkové lyžice kakaa...dôkladne sypkú zmes zmiešame....
... túto sypkú zmes pridáme k vyšľahaným žĺtkom....opäť zmiešame...
...zo 4 bielkov si spravíme sneh...
...sneh pridáme ku kakaovej mase a zľahka premiešame...
... asi takto...
...vylejeme ho na vymastený-múkou vysypaný plech a do všetkých strán rozotrieme...
... pečieme pri teplote180stupňov 20-25 minút... či je upečený sa presvedčíme pichutím špajdle .. ak sa cesto nenalepí na špajdlu, cestíčko je upečené... no a tu už máme korpus upečený....
na vychladnuté cesto si teraz natrieme pikantný lekvár... ja zvyknem dávať višňový.... úžasne vsiakne do napečenej piškóty a piškóta sa tak stane fantasticky šťavnatá....
....a tu už je celý višňový lekvár natretý na cestíčku....
.. a teraz je čas uvariť si tureckú kávu...
prelejeme si ju do misky, prilejeme k nej 1dl mlieka a ...., kto má rád rumové, môže pridať aj ten-koláč tak dostane zaujímavú chuť kávy a rumu...... no kedže koláčik jedia u nás aj deti, ja rum nedávam....
.. do nej namáčame BB keksy-klasik-alebo kakaové... ja som mala len po 1 balíku z každého tak som nakombinovala... a kládla na ríbezľový lekvár pekne jeden po druhom vedľa seba...
a hotovo... keksy sú poukladané.. a ako vidíte klasické sa minuli, tak som zvyšok doplnila tými kakaovými...
no a teraz si klasicky uvaríte puding z 1zlatého klasu.... ja som dala 350ml mlieka a v tom som uvarila 1zlatý klas za stáleho miešania... do neho po odstavení z platne-keď už je taký hustý pridáme deň predtým pripravené uvarené salko... ak je dobre uvarené, malo by mať takú hnedú farbu..
.. ako vidíte z postupu... v hrnci vzadu je uverený puding zo zlatého klasu zmiešaný so salkom.... aby sme chuť ešte zjemnili, pridala som 125g-čo je polovica čajového masla...a opäť dobre zmiešame....
takto... pekne zmixujeme.....a polovičku salkového krému natrieme na BB keksy.... zabudla som urobiť foto....
.. teraz idú na rad dlhé piškóty.. no kto nemá dlhé, môže použiť aj klasické okrúhle.. opäť ich namáčame do kávy zmiešanej s mliečkom a ukladáme na salkovú časť...
.. no a tu sú piškóty poukladané na polovici salkovej plnky....
do druhej polovice vychladnutej salkovej plnky vyšľaháme 250g jemného tvarohu... tým sa koláčik pekne odľahčí...
....salkovo-tvarohový krém vylejeme na dlhé piškóty a už finišujeme....
.. no a už len čokoládová poleva...-tú si vždy robím tak, že čokoládu-100g rozpustím vo vodnom kúpeli spolu so 100g cery.. vylejem na koláč... a ja som po povrchu vidličkou premiešala polevu so salkovým krémom...
dáme stuhnúť do chladničky.. koláč je vynikajúúúúúúúúúúúúci na druhý deň, kedy všetky ingrediencie vsiaknu jedna do druhej a chute sa dokonale prepoja :O))), tento koláč je fakt chuťovo veľká delikatesa... uvidíte samé.... úspech koláčika máte na 100%zaručený.... verím, že sa každej z vás podarí.. niet čo na ňom pokaziť:), držím palce a prajem...do "skorého spapania"