***KÁVOVO-SALKOVÉ POKUŠENIE***

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Milé zlaté kočky, dnes vám pridám náš moc-moc obľúbený koláčik, ktorý dokonca práve na dnešnej našej oslave zožal chuťovo väčší úspech ako samotná torta... odporúčam ho práve tým, ktorý zbožňujú chuť salka... a to si viete predstaviť , ak je salko v kombinácii s kávou... višňovým lekvárom a tvarohom..... prosto inak sa koláčik ani nazývať nemôže... len "POKUŠENIE"
POSTUP PŘÍPRAVY
postup aj igrediencie nájdete vo fotopostupe....deň pred samotným pečením si pripravíme salko a to tak, že celú plechovku varíme ponorenú vo vode 2-2,5 hodiny.... kvôli šetreniu energie, či plynu poradím takto si zvariť 2-3 salká naraz, budete mať do zásoby na iné zákusky.... takéto salko vydrží byť v tejto konzistencii aj viac ako polroka-nič sa mu nestane...
 |
na cesto budeme potrebovať:4 vajcia, 150g práškového cukru, 200g polohrubej múky, 1dl oleja, 1lyžička sódy bikarbóny, 2lyžice kakaa |
 |
...žĺtka si oddelíme od bielkov a vyšľaháme ich dopenista s práškovým cukrom...k nim priddáme po lyžiciach olej a došľaháme...taktiež pridáme 4lyžice vlažnej vody.... |
 |
v polohrubej múke rozmiešane 1čajovú lyžičku sódy bikarbóny...a... |
 |
.. taktiež prisypeme 2polievkové lyžice kakaa...dôkladne sypkú zmes zmiešame.... |
 |
... túto sypkú zmes pridáme k vyšľahaným žĺtkom....opäť zmiešame... |
 |
...zo 4 bielkov si spravíme sneh... |
 |
...sneh pridáme ku kakaovej mase a zľahka premiešame... |
 |
... asi takto... |
 |
...vylejeme ho na vymastený-múkou vysypaný plech a do všetkých strán rozotrieme... |
 |
... pečieme pri teplote180stupňov 20-25 minút... či je upečený sa presvedčíme pichutím špajdle .. ak sa cesto nenalepí na špajdlu, cestíčko je upečené... no a tu už máme korpus upečený.... |
 |
na vychladnuté cesto si teraz natrieme pikantný lekvár... ja zvyknem dávať višňový.... úžasne vsiakne do napečenej piškóty a piškóta sa tak stane fantasticky šťavnatá.... |
 |
....a tu už je celý višňový lekvár natretý na cestíčku.... |
 |
.. a teraz je čas uvariť si tureckú kávu... |
 |
prelejeme si ju do misky, prilejeme k nej 1dl mlieka a ...., kto má rád rumové, môže pridať aj ten-koláč tak dostane zaujímavú chuť kávy a rumu...... no kedže koláčik jedia u nás aj deti, ja rum nedávam.... |
 |
.. do nej namáčame BB keksy-klasik-alebo kakaové... ja som mala len po 1 balíku z každého tak som nakombinovala... a kládla na ríbezľový lekvár pekne jeden po druhom vedľa seba... |
 |
a hotovo... keksy sú poukladané.. a ako vidíte klasické sa minuli, tak som zvyšok doplnila tými kakaovými... |
 |
no a teraz si klasicky uvaríte puding z 1zlatého klasu.... ja som dala 350ml mlieka a v tom som uvarila 1zlatý klas za stáleho miešania... do neho po odstavení z platne-keď už je taký hustý pridáme deň predtým pripravené uvarené salko... ak je dobre uvarené, malo by mať takú hnedú farbu.. |
 |
.. ako vidíte z postupu... v hrnci vzadu je uverený puding zo zlatého klasu zmiešaný so salkom.... aby sme chuť ešte zjemnili, pridala som 125g-čo je polovica čajového masla...a opäť dobre zmiešame.... |
 |
takto... pekne zmixujeme.....a polovičku salkového krému natrieme na BB keksy.... zabudla som urobiť foto.... |
 |
.. teraz idú na rad dlhé piškóty.. no kto nemá dlhé, môže použiť aj klasické okrúhle.. opäť ich namáčame do kávy zmiešanej s mliečkom a ukladáme na salkovú časť... |
 |
.. no a tu sú piškóty poukladané na polovici salkovej plnky.... |
 |
do druhej polovice vychladnutej salkovej plnky vyšľaháme 250g jemného tvarohu... tým sa koláčik pekne odľahčí... |
 |
....salkovo-tvarohový krém vylejeme na dlhé piškóty a už finišujeme.... |
 |
.. no a už len čokoládová poleva...-tú si vždy robím tak, že čokoládu-100g rozpustím vo vodnom kúpeli spolu so 100g cery.. vylejem na koláč... a ja som po povrchu vidličkou premiešala polevu so salkovým krémom... |
 |
dáme stuhnúť do chladničky.. koláč je vynikajúúúúúúúúúúúúci na druhý deň, kedy všetky ingrediencie vsiaknu jedna do druhej a chute sa dokonale prepoja :O))), tento koláč je fakt chuťovo veľká delikatesa... uvidíte samé.... úspech koláčika máte na 100%zaručený.... verím, že sa každej z vás podarí.. niet čo na ňom pokaziť:), držím palce a prajem...do "skorého spapania" |