ŽELÉ REZY - moja verzia

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
CESTO: 4 vajcia (ž + b), 200 g cukru krupica, 10 PL oleja, 10 PL vriacej vody, 200 g polohr. múky, 7 g pdp PLNKA: 1 tmavomodrá prášk. šľahačka Dr.Oetker + 150 ml mlieka, 500 g kyslej smotany Rajo, 1 ricotta, 1 vanilínový cukor (nemusí byť), 1 veľká konzerva broskyňového kompótu (820 ml) - šťavu nezahadzovať !!! , 1 želatínový stužovač Dr.Oetker + 1 dcl kompótovej šťavy ŽELÉ: zvyšok kompót. šťavy + voda = 1 liter tekutiny, 4 PL cukru kryštál al. krupica, 2 cukrárenské želé ŽLTÉ
POSTUP PŘÍPRAVY
v obr. postupe
 |
suroviny v neodváženom stave (to mlieko ide len do šľahačky, nie do cesta!) |
 |
bielkový sneh s cukrom si vyšľaháme dotuha |
 |
tu je už vyšľahaná hustá lesklá masa |
 |
teraz po jednom zašľahávame žĺtky |
 |
takto vyzerá masa po všetkých žĺtkoch |
 |
ďalej zašľahávame olej po lyžiciach |
 |
rovnako ako aj vodu |
 |
ešte pridáme preosiatu múku |
 |
so 7 g kypriaceho prášku do pečiva |
 |
cesto vylejeme na vymastený a pomúčený plech |
 |
plech jemne obúchame dnom o stôl, aby sa cesto rovnomerne rozložilo, a dáme piecť pri 200 °C na 10-12 minút |
 |
upečený korpus je veľmi vysoký, no po asi trištvrte hodiny chladenia ( u mňa v chladnej špajzi) nám pekne "spadne", a tým vznikne priestor na plnku a želé |
 |
zatiaľ si zlejeme kompótovú šťavu cez sitko do menšej misky a samotné zavárané broskyne si nakrájame na malé kocky, ktoré dáme do väčšej misky |
 |
vo vyššej, užšej nádobe si vyšľaháme odvážené množstvo vychladeného mlieka a práškovú šľahačku (u mňa to je asi za 20 sek) |
 |
vmiešame kyslé smotany |
 |
a taktiež aj ricottu |
 |
celú zmes prešľaháme šľahačom |
 |
vo väčšej miske si vsypeme želatínový stužovač Dr.Oetker do 100 ml zliatej šťavy z kompótu a metličkou ručne šľaháme asi 40 sek |
 |
vznikne nám takáto hustá kaša |
 |
vtedy ihneď po častiach ručne zamiešavame smotanovú zmes |
 |
kto má rád sladšie, môže po ochutnaní pridať vanilínový cukor |
 |
všetko ešte dobre prešľaháme šľahačom |
 |
nakoniec primiešame nakrájané broskyne |
 |
celú zmes navrstvíme na už vychladnutý korpus |
 |
a stierkou zarovnáme na povrchu |
 |
koláč dáme do chladničky na 1 hodinu |
 |
po hodine nasypeme do 1 litra tekutiny (zvyšok kompótovej šťavy a doliata voda) kryštálový alebo krupicový cukor |
 |
vsypeme obe želé a dobre premiešame, privedieme do varu |
 |
keď voda začne vrieť ako na obrázku, tak ju ešte 3 minúty povaríme za občasného premiešania. Potom odstavíme zo sporáka a necháme do letna vychladnúť |
 |
následne ho opatrne a pomaly nalievame malou naberačkou na samotnú plnku (okolo koláča som popritláčala prehnuté pláty alobalu, lebo medzi koláčom a plechom bola medzera, tak aby mi želé nepretieklo pod koláč). Želé tuhne za pár sekúnd po dotyku s plnkou, no aj tak treba dať koláč ešte raz do chladničky na noc alebo na min. 6-8 hodín, aby sa "užral". |
 |
koláč skladujeme neustále v chladničke, vyberáme ho len krátko pred servírovaním |
 |
po 4 hodinách od načatia sú dve tretiny už fuč, to vraví za všetko. Dobrú chuť :) |