Kandovaná pomarančová kôra podľa KiRi



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

šupky z 5-6 pomarančov, voda , kryštáľový cukor (300-400 g), práškový cukor

POSTUP PŘÍPRAVY

Umyté šupky z pomarančov necháme namočené vo vode 5-7 dní najlepšie v chladničke. Vodu meníme aj 2x denne. Vodu potom scedíme, rozmočené šupky nakrájame na tenučké rezančeky, alebo maličké kocôčky (čím menšie), zasypeme kryštáľovým cukrom (je to asi 300-400 g) a dáme variť. Väčšinou netreba podlievať, lebo šupky samy pustia šťavu, ale ja zvyknem trochu podliať citrónovou šťavou z kupovaného koncentrátu. Treba variť na prudšom ohni, až kým sa tekutina celkom nevyvarí, trvá to zhruba 30-45 minút a netreba zabudnúť občas miešať. Po dovarení ich rozprestri na tácku a nechaj vychladnúť. Potom zasyp práškovým cukrom cez sitko a premiešaj. Ja ich nechávam sušiť aj 2-3 dni, no nie je to nevyhnutné. Pred skladovaním ešte raz zasypem práškovvým a premiešam. Uchovávajú sa v chladničke v uzatvárateľnej nádobe, napr. krabička od margarínu, či sedemdecka s vrchnákom na závit. Sú výborné do bábovky, muffiniek, hocakého koláča, dokonca aj samotné.