Muffinky s ovocím

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
ZÁKLADNÝ RECEPT NA MUFFINY:
1 hrnček polohrubej múky * 2 lyžičky prášku do pečiva * ½ lyžičky soli * ½ hrnčeka práškového cukru * ½ hrnčeka mlieka * ¼ hrnčeka rozpusteného masla alebo oleja * 1 vajce *
POSTUP PŘÍPRAVY
Horeuvedené suroviny sú približne na 8 stredne veľkých muffín. Recept som stiahla z internetu, vyskúšala a musím uznať, že mafiny sú výborné ešte na druhý deň. Nakoľko mám formu na 12 muffín, cesto som robila v dvojnásobnej dávke. Do základného cesta vmiešajte čo máte: kokos, kompótové ovocie alebo čerstvé ovocie nakrájané na kúsky, polámanú čokoládu, oriešky, želé cukríky, sušené ovocie, polámané keksíky, hrozienka, kandizované ovocie... atď. atď. Ja som pridala slivky, urobila polevu z citróna a práškového cukru, posypala som to farebnou ryžou a výborné koláčiky boli na svete.
 |
1. Nachystáme si dve misky: jednu na suché prísady a jednu na mokré prísady. |
 |
2. Recept je veľmi jednoduchý. V jednej mise zmiešame všetky suché prísady, v druhej mise zmiešame všetky "mokré" prísady, zmiešame to dohromady a základný recept na muffiny máme vyrobený. Takže: do prvej misky si dáme polohrubú múku.... |
 |
3. .... prášok do pečiva.... |
 |
4. štipku soli.... |
 |
5. a práškový cukor..... bodka. |
 |
6. Do druhej misky dáme mokré prísady: olej.... |
 |
7. mlieko... |
 |
8. vajce... a poriadne zamiešame. |
 |
9. ..... a všetko zmiešame dohromady. Tekutú zmes nalejte do suchej zmesi. Pozor! Nemiešajte príliš, iba tak, aby boli cestá spojené. Múka nesmie moc napučať, pretože by boli muffiny tvrdé a neboli by vláčne. Zmiešajte cestá dohromady iba do toho štádia, že v ceste nebudú hrudky a cesto bude rovnomerne "mokré". Vtedy po pár ťahoch s metličkou skončite. Cesto by malo byť tekuté asi ako horúci med. |
 |
10. Ľubovoľné ovocie nechajte poriadne odkvapkať - vlastne toto môžete urobiť ešte pred výrobou cesta. |
 |
11. Ovocie nakrájajte na drobné kúsky. |
 |
12. Ovocie poprášte polohrubou múkou, aby nekleslo na dno papierových košíčkov. |
 |
13. Do formy naukladajte košíčky, nalejte polovičku cesta, na to pohádžte ovocie alebo všetky ostatné pakšamenty, ktoré nájdete v špajzi a zalejte druhou polovičkou cesta. Muffinky počas pečenia narastú o dve tretiny, takže cesto nalejte asi do 3/4 košíčkov. Ak náhodou nemáte muffinkový plech, použite 3-4 košíčky naraz na jednu muffinku alebo si urobte košíčky z alobalu. |
 |
14. Pečte asi 20 minút pri teplote 180 stupňov. |
 |
15. Polevy robím rôzne: čokoládovú, ovocnú, tvarohovú, pudingovú (ak viem, že sa muffinky hneď zjedia), alebo vymiešam dohladka citrónovú šťavu s práškovým cukrom a použijem na ozdobu farebnú ryžu. |
 |
16. A hotovo. Muffinky sú na svete a tešia sa svojmu dlhému polhodinovému životu. Polhodinku trvalo, kým došiel manžel s dcérkou domov, a pásomnica a návšteva urobili svoje. A mne ostal iba riad. Vlastne mojej milovanej najlepšej kamarátke umývačke. Tak jej treba!!!!!!!!!!! A aby som nezabudla, pásomnica sa vyberá z útrob ľudského tela takto: postihnutý pásomnicou sa naparuje nad horúcim mliekom prikrytý uterákom a pásomnička si nájde cestičku hornými vrátkami cez ústa k mlieku. Musí to síce vyzerať úplne brutálne, ale človek bez pásomnice ušetrí ročne tisíce korún na stravu. |