Muffinky s ovocím



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

ZÁKLADNÝ RECEPT NA MUFFINY:
1 hrnček polohrubej múky * 2 lyžičky prášku do pečiva * ½ lyžičky soli * ½ hrnčeka práškového cukru * ½ hrnčeka mlieka * ¼ hrnčeka rozpusteného masla alebo oleja * 1 vajce *

POSTUP PŘÍPRAVY

Horeuvedené suroviny sú približne na 8 stredne veľkých muffín. Recept som stiahla z internetu, vyskúšala a musím uznať, že mafiny sú výborné ešte na druhý deň. Nakoľko mám formu na 12 muffín, cesto som robila v dvojnásobnej dávke. Do základného cesta vmiešajte čo máte: kokos, kompótové ovocie alebo čerstvé ovocie nakrájané na kúsky, polámanú čokoládu, oriešky, želé cukríky, sušené ovocie, polámané keksíky, hrozienka, kandizované ovocie... atď. atď. Ja som pridala slivky, urobila polevu z citróna a práškového cukru, posypala som to farebnou ryžou a výborné koláčiky boli na svete.

1. Nachystáme si dve misky: jednu na suché prísady a jednu na mokré prísady.
2. Recept je veľmi jednoduchý. V jednej mise zmiešame všetky suché prísady, v druhej mise zmiešame všetky "mokré" prísady, zmiešame to dohromady a základný recept na muffiny máme vyrobený. Takže: do prvej misky si dáme polohrubú múku....
3. .... prášok do pečiva....
4. štipku soli....
5. a práškový cukor..... bodka.
6. Do druhej misky dáme mokré prísady: olej....
7. mlieko...
8. vajce... a poriadne zamiešame.
9. ..... a všetko zmiešame dohromady. Tekutú zmes nalejte do suchej zmesi. Pozor! Nemiešajte príliš, iba tak, aby boli cestá spojené. Múka nesmie moc napučať, pretože by boli muffiny tvrdé a neboli by vláčne. Zmiešajte cestá dohromady iba do toho štádia, že v ceste nebudú hrudky a cesto bude rovnomerne "mokré". Vtedy po pár ťahoch s metličkou skončite. Cesto by malo byť tekuté asi ako horúci med.
10. Ľubovoľné ovocie nechajte poriadne odkvapkať - vlastne toto môžete urobiť ešte pred výrobou cesta.
11. Ovocie nakrájajte na drobné kúsky.
12. Ovocie poprášte polohrubou múkou, aby nekleslo na dno papierových košíčkov.
13. Do formy naukladajte košíčky, nalejte polovičku cesta, na to pohádžte ovocie alebo všetky ostatné pakšamenty, ktoré nájdete v špajzi a zalejte druhou polovičkou cesta. Muffinky počas pečenia narastú o dve tretiny, takže cesto nalejte asi do 3/4 košíčkov. Ak náhodou nemáte muffinkový plech, použite 3-4 košíčky naraz na jednu muffinku alebo si urobte košíčky z alobalu.
14. Pečte asi 20 minút pri teplote 180 stupňov.
15. Polevy robím rôzne: čokoládovú, ovocnú, tvarohovú, pudingovú (ak viem, že sa muffinky hneď zjedia), alebo vymiešam dohladka citrónovú šťavu s práškovým cukrom a použijem na ozdobu farebnú ryžu.
16. A hotovo. Muffinky sú na svete a tešia sa svojmu dlhému polhodinovému životu. Polhodinku trvalo, kým došiel manžel s dcérkou domov, a pásomnica a návšteva urobili svoje. A mne ostal iba riad. Vlastne mojej milovanej najlepšej kamarátke umývačke. Tak jej treba!!!!!!!!!!! A aby som nezabudla, pásomnica sa vyberá z útrob ľudského tela takto: postihnutý pásomnicou sa naparuje nad horúcim mliekom prikrytý uterákom a pásomnička si nájde cestičku hornými vrátkami cez ústa k mlieku. Musí to síce vyzerať úplne brutálne, ale človek bez pásomnice ušetrí ročne tisíce korún na stravu.