Špenátový koláč - skvelá večera teplá alebo studená



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 bal. lístkové cesto (500g, kupujem v Lidli), 1 mrazený špenát, cca 25 dkg pološunkovej salámy v celku (diét., liptovská alebo mortadela a pod.), 1 cibuľa, 2-3 strúčiky cesnaku, 3 PL oliv. olej na varenie (alebo iný rastl. olej), 3 vajíčka, 1dcl mlieka, 3PL ovsených vločiek, cca 10-15dkg eidamu, na zahustenie detsk. krupicu alebo strúhanku, soľ, vegetu na dochutenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Z lístkové cesta vyvaľkáme dva pláty, jedným vystelieme plech (cca 30x40cm) a mierne vyhrnieme okraje, aby plnka neprešla pod cesto. Posypeme ho mierne strúhankou, nalejeme plnku, prikryjeme druhým plátom, potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C (elektr.) cca 20 min. treba sledovať.
PLNKA: na oleji speníme nakrájanú cibuľu, roztlačený cesnak, pridáme salámu nastrúhanú na hrubom strúhadle, chvíľu miešame, pridáme ROZMRAZENÝ špenát, necháme podusiť. Súčasne si do mlieka rozbijeme 2 vajíčka a z tretieho len bielko (žĺtko si odložíme na potretie), premiešame a pridáme ovsené vločky. Necháme chvíľu postáť. Špenátovú zmes odstavíme, vlejeme mliečno-vločkovú zmes, vsypeme nastrúhaný nahrubo eidam. Premiešame, ak je zmes riedka pridáme trošku detskej krupice alebo strúhanky, ochutíme soľou a vegetou. Zmes nemusí byť priveľmi hustá, lebo pri pečení sa vajíčkami spevní.
Plnku striedam s bryndzovou (slaninka, cibuľa, bryndza, smotana, vajíčka, kôpor alebo pažítka) alebo zeleninovou (zeleninová zmes - kukurica, hrášok, mrkva, saláma, vajíčka, ovsené vločky, syr), podľa chuti a nálady :D
DOBRÚ CHUŤ!!