"Pardubický" perník

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

„Sirup“ : ½ kg krištáľového cukru + 2,5 dcl vody + ½ KL sódy bikarbóny „Cesto“ : 1,10 kg hl. múky (T 650), 2 dkg salajky, 1 perníkový prášok do pečiva, 20 dkg medu, 5 dkg kyslého džemu, 2 vajcia, 1 perníkové korenie Plnka: 2 ½ dcl horúcej vody a s cca 3 dcl kyslého džemu.

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept je trošku náročnejší na čas, ale mňamkový. Perníčky vydržia trošku dlhšie.

1. Deň „Sirup“ :
Na začiatok spolu uvaríme ½ kg krištáľového cukru a 2,5 dcl vody. Potom pridáme ½ KL sódy bikarbony a znova necháme variť 5-8 min. Necháme vychladnúť a uložíme na tmavé miesto.

2. Deň „Cesto“ :
1,10 kg hl. múky (T 650), 2 dkg salajky, 1 perníkový prášok do pečiva, 20 dkg medu, 5 dkg kyslého džemu, 2 vajcia, 1 perníkové korenie
Všetko spolu zmiešame aj so sirupom, vypracujeme tuhšie cesto a uložíme na tmavom mieste do ďalšieho dňa.

3. Deň „Pečenie“ :
Cesto rozdelíme na bochníky a každý rozvaľkávame na 3- 5 mm hrubé cesto a vykrajujeme rôzne tvary do páru na zlepovanie. Pečieme vo vyhriatej rúre zo začiatku na maximum, potom môžeme znížiť. Odrezky cesta necháme na záver upiecť do plnky.

Plnka: Zbytky cesta upečieme tiež, pomelieme (najlepšie na mlynčeku na orechy) a zmiešame s 2 ½ dcl horúcej vody a s cca 3 dcl kyslého džemu. (je to ľubovoľné aký džem použijete aj množstvo džemu je ľubovoľné, toľkoto ho dvame my približne)
Touto hmotou plníme jednotlivé páry perníkov a následne omáčame v čokoláde (cca 25 dkg čokolády). Budú tvrdé zo začiatku, po pár hodinách zmäknú.