Trdelník



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600 g polohrubej múky 250 ml mlieka 80 g masla 2 vajcia 3 lyžice cukru práškového 1lyžica kryštál cukru droždie štipka soli trošička rumu.

POSTUP PŘÍPRAVY

píšem postup ako ho robím ja (používam pekárničku)

- Pripravím si kvások: do teplého mliečka kvasnice, lyžicu kryštál cukru, poprášiť múkou - tak ako kto robí kvások.
- Medzitým si preosejem múku, pridám soľ, cukor - premiešam
v pekárničke:
- Zmiešam vajíčka a roztopené vajíčka a do toho pridáme kvások.na to prisypem múkovú zmes a dám program miesiť. Podľa potreby pridajte múku. Ja nikdy nenechávam kysnúť v pekárničke!!!!
- Vypracované cesto dám do teplej misky, poprášim jemne múkou, zakryjem utierkou.
- Dajte kysnúť na teplé miesto cca 30min a na doske rozdeľte potom na cca 5 bochníčkov.
- Kždý rozvaľkajte na hrúbku cca 0,5cm a rozkrájajte na rovnaké pásiky asi tak 3-4cm hrubé .
- Klasika drevenný valček pevne a celý vrátane koncov otočím alobalom !!!
- Jednotlivé pásiky pevne otáčam na daný valček tak, aby sa pásiky prekrývali !!! a aby ste mali kraje voľné a dal sa Vám trdelník krásne stiahnúť.
- Koniec popritláčať, celý trdelník potrieť olejom a omočiť v posýpke aká Vám chutí či už orechová, škoricová...
- Trdelník dáme na hlbší plech tak, aby rúčky valčeka boli opreté o boky plechu - cesto sa nesmie dotýkať dna plechu.
- Pečieme na 160°C vo vopred vyhriatej rúre asi tak 20-25min- záleží od rúry - nutné sledovať!
- Upečené opäť omočím v posýpke , stiahnem z valčeka. niekedy to nejde tak to dám dolu aj a alobalom. ten ide dolu krásne -super sa odliepa a nelepí sa na trdelník, to sa nebojte.
- Ak to pôjde, nechajte vychladnúť - my aj teplé :DDD

Posýpka je na Vás:
orechová - napleté orechy, práškový cukor, vanilkový cca 1/4 balíčka-pre vôňu
škoricová - škoricový cukor, vanilkový, trocha práškového

pripravené na pečenie - pozor na ľavej strane to mám dosť do kraja a to sa zle potom sťahuje
upečené oriešky prevoňajú tak byt, dom - ach jááj - príjemná vôňa
Krásne sa odtáča a ako chutí -mňááááááááááááááám