Slaninkové celozrnné ražné chlebíčky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* 300g ražnej celozrnnej múky * 200g hladkej pšeničnej celozrnnej múky * 250ml kyslej smotany alebo bieleho jogurtu * 200 ml vlažnej vody * 1/2 kocky droždia * 1 ČL medu * 1 ČL soli * 100g prerastenej slaninky

POSTUP PŘÍPRAVY

* Najskôr si na panvici zľahka opečieme na kocky nakrájanú prerastenú slaninku * V miske zmiešame ražnú a pšeničnú múku * Z vlažnej vody, medu a droždia spravíme kvások. * Polovicu vychladnutej slaninky pridáme k múke, primiešame kyslú smotanu a prilejeme kvások * Všetko spolu miesime 10 minút v kuchynskom robotkovi pokým sa cesto neoddeľuje od strán nádoby * Prekryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 30 - 45 minút * Z cesta vyformujeme malé chlebíčky na ktoré nasypeme zbytok slaninky a jemne vtlačíme * Preložíme na vymastený plech alebo na plech vyložený papierom na pečenie * Znovu prekryjeme utierkou a necháme vykysnúť cca 30 minút pokým sa objem nezdvojnásobí * Potrieme vodou a v predohriatej rúre na 220 st. C pečieme v druhej koľajničke odspodu cca 15 minút. Kto má rád môže si chlebíky pred dopečením posypať strúhaným syrom, ale vynikajúce sú aj takto. Dobrú chuť ,-)