Gnocchi so skvelou omáčkou zo šampiňónov, dubákov, parmezánu, prosciutta a smotany

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
200 g šampiňónov, 100 g dubákov, maslo, cibuľa veľkosti slepačieho vajca, 2-3 strúčiky cesnaku, 4 plátky prosciutta (alebo podobnej šunky), smotana na šľahanie, parmezán, čerstvé mleté korenie, soľ, solčanka, mlieko a múka na zahustenie (ak chcete robiť viac omáčky - ako bol dnes môj prípad, varila som totiž mojim chlapom na zajtra obed a poznám svoje mláďatko, keď zacíti vôňu šíriacu sa z kuchyne tak si musí hneď naložiť na ochutnávku a nakoľko ide o chlapa vo vývine, tak to býva riadna megaporcia :o) - inak by som použila len smotanu na šľahanie)
POSTUP PŘÍPRAVY
Gnocchi som tentokrát priznám sa nerobila, nebol čas, tak som si ich kúpila hotové v Lidli - bola som zvedavá aké sú tie od nich - a sú naozaj dobré.
Pracovný postup v obrázkoch...
 |
...pripravené suroviny |
 |
... na jemno nakrájanú cibuľu a cesnak speníme na masle do sklovita |
 |
...pridáme na tenké plátky nakrájané šampiňóny |
 |
....pridáme nakrájané dubáky (mala som zamrazené už predkrájané) |
 |
...spolu podusíme pod pokrievkou cca 10 minút |
 |
...okoreníme čerstvo namletým korením (používam zmes čierneho, bieleho, zeleného a červeného korenia) |
 |
...dochutíme soľou a solčankou (opatrne pretože prosciutto je dosť slané a parmezán má výraznú chuť) |
 |
...prosciutto nakrájame na pásiky (cca 1 cm hrubé) a vysypeme do panvice |
 |
...pridáme halúzku rozmarínu a spolu podusíme cca 10 minút |
 |
...ak varíme na priamu konzumáciu, tak v tejto chvíli do zmesi vylejeme smotanu na šľahanie a necháme prevrieť a máme hotovo. Ale ja som - ako som už vyššie písala - varila zajtrajší obed, tak som si v cca 2 dl mlieka rozmiešala 1 PL múky |
 |
...zalejeme zmes na panvici a miešame kým nezačne hustnúť. Ak sa Vám zdá prihustá, pokojne prilejte ešte 1 dl mlieka |
 |
...na jemnom strúhadle si nastrúhame parmezán - cca 2 PL - a pridáme do zmesi |
 |
...na záver všetko zjemníme smotanou na šľahanie |
 |
...naložíme gnocchi (toto sú tie z Lidla) |
 |
...zalejeme omáčkou |
 |
...načančáme osmaženými plátkami prosciutta, hoblinkami parmezánu, halúzkou rozmarínu a môžeme degustovať... |