Gnocchi so skvelou omáčkou zo šampiňónov, dubákov, parmezánu, prosciutta a smotany



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200 g šampiňónov, 100 g dubákov, maslo, cibuľa veľkosti slepačieho vajca, 2-3 strúčiky cesnaku, 4 plátky prosciutta (alebo podobnej šunky), smotana na šľahanie, parmezán, čerstvé mleté korenie, soľ, solčanka, mlieko a múka na zahustenie (ak chcete robiť viac omáčky - ako bol dnes môj prípad, varila som totiž mojim chlapom na zajtra obed a poznám svoje mláďatko, keď zacíti vôňu šíriacu sa z kuchyne tak si musí hneď naložiť na ochutnávku a nakoľko ide o chlapa vo vývine, tak to býva riadna megaporcia :o) - inak by som použila len smotanu na šľahanie)

POSTUP PŘÍPRAVY

Gnocchi som tentokrát priznám sa nerobila, nebol čas, tak som si ich kúpila hotové v Lidli - bola som zvedavá aké sú tie od nich - a sú naozaj dobré.
Pracovný postup v obrázkoch...

...pripravené suroviny
... na jemno nakrájanú cibuľu a cesnak speníme na masle do sklovita
...pridáme na tenké plátky nakrájané šampiňóny
....pridáme nakrájané dubáky (mala som zamrazené už predkrájané)
...spolu podusíme pod pokrievkou cca 10 minút
...okoreníme čerstvo namletým korením (používam zmes čierneho, bieleho, zeleného a červeného korenia)
...dochutíme soľou a solčankou (opatrne pretože prosciutto je dosť slané a parmezán má výraznú chuť)
...prosciutto nakrájame na pásiky (cca 1 cm hrubé) a vysypeme do panvice
...pridáme halúzku rozmarínu a spolu podusíme cca 10 minút
...ak varíme na priamu konzumáciu, tak v tejto chvíli do zmesi vylejeme smotanu na šľahanie a necháme prevrieť a máme hotovo. Ale ja som - ako som už vyššie písala - varila zajtrajší obed, tak som si v cca 2 dl mlieka rozmiešala 1 PL múky
...zalejeme zmes na panvici a miešame kým nezačne hustnúť. Ak sa Vám zdá prihustá, pokojne prilejte ešte 1 dl mlieka
...na jemnom strúhadle si nastrúhame parmezán - cca 2 PL - a pridáme do zmesi
...na záver všetko zjemníme smotanou na šľahanie
...naložíme gnocchi (toto sú tie z Lidla)
...zalejeme omáčkou
...načančáme osmaženými plátkami prosciutta, hoblinkami parmezánu, halúzkou rozmarínu a môžeme degustovať...