
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
400 g hladkej múky (použila som Koláčovú múku), štipka prášku do pečiva (cca 1/2 ČL), 250 g Hery, 50 g práškového cukru, 250 ml smotany na šľahanie. Okrem toho žĺtok s troškou mlieka na potieranie. Plnka: 75 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 250 g mletých vlašských orechov, 1/2 ČL škorice, 1 PL umu, 50 g mletých piškótov.
POSTUP PŘÍPRAVY
Múku, prášok do pečiva, Heru a cukor spracujeme na drobenku, pridáme smotanu a vypracujeme hladké cesto. Cesto rozdelíme na rovnaké časti (gule) a dáme aspoň na dve hodiny do chladničky odpočívať. Medzitým si pripravíme náplň: mlieko dáme variť, keď vrie pridáme orechy, škoricu, cukor, mleté piškóty a um. Riadne vymiešame a necháme vychladnúť. Jednotlivé kúsky odoberáme z chladničky, vyvaľkáme do kruhy a rozdelíme na jednaké trojuholníky. Na širší okraj dáme orechovú náplň (s náplňou nešetríme) a zmotáme k špičke a ohneme do tvaru rožka. Alebo nakrájame na rovnaké štvorce, naplníme a vytvoríme šatôčky. Dáme na plech vyložený papierom na pečenie, potierame žĺtkom rozmiešaným s troškou mlieka alebo smotany. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C, cca 15 - 20 minút. Po upečení môžeme potrieť rozpusteným maslom a pocukrovať.
Tento recept mám z časopisu, cesto je výborné, veľmi dobre sa s ním pracuje, celým naším vchodom sa niesla vôňa orechov a vanilky. Tento recept určite zaradím do svojich obľúbených receptov.
![]() |
Cesto rozdelíme na rovnaké časti. |
![]() |
Cesto vyvaľkáme do kruhu a naplníme. |
![]() |
Zmotáme do tvaru rohlíčkov |
![]() |
Potrieme vajíčkom rozšľahaným s troškou mlieka alebo smotany a upečieme. |