Kalorická, ale báječná žemľovka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
5-6 starších rožkov, kilo jabĺk (aj viac), 4-5 vajíčok, 1-2 škoricové cukry, vanilkový cukor, med, smotana na varenie, príp. šľahačka, tvaroh - ak máte radi...
POSTUP PŘÍPRAVY
Ako dieťa som žemlovku neznášala. Chutilo mi to ako blato, nijakovsky som jej nevedela prísť na chuť. Manžel mal podobnú skúsenosť, tak sa jednoducho u nás žemľovka nepiekla.Pred pár rokmi som si povedala, že si skúsim pripraviť žemľovku tak, aby nám chutila. Ponúkam tento recept aj vám, nakoľko sa mi osvedčil a má veľký úspech aj u mojich kamarátok. Vďaka ingredienciám je asi dosť kalorická, ale tá chuť... hmmm, vyskúšajte.
Kuk na obrázkový postup
 |
Rožky si nakrájame na kolieska a na pár minút vložíme do vyhriatej rúry, aby trochu "obschli" |
 |
Očistíme si kooopec jabĺčok, nakrájame na plátky, zalejeme vodou. Kým budú čakať na použitie, vodu ocitrónujem, aby nestmavli. |
 |
Žĺtka si vyšľahám s 1-2 vanilkovými cukrami, alebo s kryštálovým cukrom (koľko žĺtok, toľko lyžíc). Ak lúbite aj tvaroh, tak ho vmiešajte teraz do vyšľahaných žĺtok |
 |
Bielka si vyšľahám s 2-3 lyžicami cukru |
 |
Trúbu si predhrejeme na 200 °C. Zapekaciu misu si vymastím maslom a vyukladám opečenými rožkami |
 |
Rožky polejem smotanou. Nevynechajte ani jeden, lebo bude potom suchý a tvrdý |
 |
Na namočené rožky navrstvím polovicu vyšľahaných žĺtok |
 |
Na to - šup jabĺčka |
 |
... posypať škoricovým cukrom |
 |
... pokvapkať medíkom |
 |
... a znovu rožky - namočiť, žĺtková masa, jabĺčka, oškoricovať, omedíkovať.... atď, až kým všetko nevyminieme. Celkom navrch dáme ušľahané bielka a pekne zaoblíme |
 |
Prikryjeme papierom na pečenie, aby nám povrch nezhorel a pečieme cca 20 - 30 minút (závisí od trúby), až kým na bytík nebude rozvoniavať po jabĺčkach a škorici |
 |
Ja som tentokrát dala trochu vyššiu tepltou, tak bol trošku tmavší. Ale na chuti to neubralo ;)... Prajem vám dobrú chuť... |