Kokosová roláda...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na jednu roládu: 5 vajec, 100g polohrubej múky, 1/2 ČL kypriaceho prášku, 100g práškového cukru Plnka /tá je na dve rolády/: 2 kokosové pudingy Dr. Oetker, 750 ml mlieka, 250 až 375g /1 až 1/2 kocky/ masla, asi 10 PL práškového cukru + 6 PL kryštálového cukru, asi 10 Pl kokosovej múčky, marhuľový /alebo malinový/ lekvár.....Obmena: namiesto kokosového pudingu 2 Zlaté klasy a navyše 5 PL kokosovej múčky.

POSTUP PŘÍPRAVY

Pripravíme si najskôr roládu. Keďže je plnka určená na dve ja si ich postupne za sebou upečiem obe...Vajcia rozbijeme, oddelíme bielka od žĺtkov a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vyšľaháme s cukrom a múku zmiešame s kypriacim práškom. Do tuhého snehu postupne vmiešame žĺtka a múku, zľahka premiešame. Cesto vylejeme ne plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý ešte pre istotu vymastíme olejom - stačí zľahka. Pečieme na 180 stupňov, a hneď ako roláda začne chytať farbu, vyskúšame, či sa nelepí na špajdľu a pokiaľ nie, hneď vyberiem. Nenechávame dlhšie, pretože sa moc vysuší a pri stáčaní sa začne lámať. Upečenú roládu spolu s papierom na pečenie prenesieme na mokrú a čistú utierku a opatrne , zľahka stočíme. Necháme vychladnúť. Potom znovu veľmi opatrne rozvinieme, natrieme lekvárom a hneď aj plnkou. Plnku nedávam pri okraje, pretože pri stáčaní by "vytekala". Stáčame pomaly a zároveň z rolády sťahujeme papier. Potom rolády dáme dobre schladiť a stuhnúť. Nakoniec potrieme trochou plnky a hojne posypeme kokosovou múčkou.

Plnka: časť mlieka si odložíme a do zvyšku vmiešame kryštálový cukor a uvedieme do varu. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame kokosové pudingy a vmiešame do vriaceho mlieka. Povaríme a necháme vychladnúť. Medzitým si vymiešame maslo s cukrom - ten si pridávam podľa chuti, kto ako má rád sladké. Masla dávam menej, plnka je krémovejšia a lahodnejšia, ale v lete alebo ak roládka bude dlhšie v izbe, pridám viac masla. Potom ešte všľahám vychladnutý kokosový puding a nechám chvíľu v chlade - je to dôležité, aby plnka z rolády pri stáčaní "neutekala". Plnku si natieraním rozdelím na dve polovice a z každej polovice ešte trochu nechám na potretie vrchu rolády. Ak robím zo Zlatého klasu, postup je skoro rovnaký, ale ešte do mlieka dám pred zovretím kokosovú múčku - nielen zjemnie, ale aj krásne sa rozvonia.