"houskový knedlík" :)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Polohrubá múka, hladká múka, mlieko, kvasnice, cukor,soľ, vajíčka, rožok

POSTUP PŘÍPRAVY

Vkladám do kategorie "omáčky", pretože skoro každá omáčka je najlepšia s knedlou:)

Vždy robím knedlu úplne od oka, ale aspoň približne.....tieto tri "krásavice" sú z cca 750g múky
Spravíme si kvások cca 250 ml mlieka, lyžička cukru, kvasnice (dávam tak 2/3 kocky)
Cca 500g polohrubej múky, 250g hladkej múky, lyžička soli, na malinké kúsky pokrájaný rožok - za sucha premiešame, pridáme celé vajíčko (ak sú malé vajíčka, pridám ešte jedno žltko) a kvások a začneme miešat, podľa hustoty pridáme mlieka - já robím cesto dosť tuhé, riadne miesime - netreba dlho, aby vznikol pekný "bochník", nechám kysnúť na teplom mieste tak 45 min. , premiešam a znova kysnúť cca 45 min. Po druhom vykysnutí vyklopím na pomúčený vál, urobím velký válec, ktorý rozkrojím na potrebný počet knedlí - dnes tri (ale z tohto množstva múky max 4 kusy) sformujem knedlík- robím to naolejovanými rukami, podľa mňa je to "čistá" robota. Cesto sa nemôže lepiť. Parím na paráčiku tak 15 - 20 minút každú.
Skúste!!! nie je to žiadna veda!!! treba si hneď zamiesiť a potom začať variť....napríklad "segedin" :)