Bodkované rezy...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

No znovu neviem, či tu niekde je, ale ak nie, tak tu je recept: inšpirovala ma Keli, a odvtedy, keď som ho skúsila po prvý krát, je náš obľúbený...

POSTUP PŘÍPRAVY

Cesto: 250g práškového cukru, 1 PL bravčovej masti, 3 PL medu, 4 PL mlieka /ja dávam podľa potreby neskôr aj viac/2 vajcia a 1 KL sódy bikarbóny dáme nad paru rozpustiť a potom zmes vlejeme do 600g hladkej múky. Vypracujeme cesto ešte za tepla - pri chladnutí aj tuhne. Podľa potreby po troškách pridávame mlieko /ale len po lyžičkách, aby sa nám podarilo zapracovať múku - nie viac!!!/ Hotové cesto rozdelíme: oddelíme si 1/4 a zvyšok rozdelíme na dve rovnaké časti...

Obe polovice na tenko rozvaľkáme na veľkosť plechu a dáme piecť na opačnej, pomastenej strane plechu, na 160 stupňov do zlata - treba si to ustriehnúť, nakoľko ja som nemala čas, sledovať dobu pečenia...
Do zostávajúcej 1/3 cesta primiešame 1 - 2 PL kakaa a asi 1 PL mlieka, aby sa cesto nesypalo, potom ho rozdelíme na 8 častí, z každej ušúľame šulanček dlhý ako plech a všetky naraz upečieme, tiež na 160 stupňov...Ja viem, že nevyzerajú vábivo, ale čo už...
NA krém potrebujeme: 1 liter mlieka, 3 Zlaté klasy, 3 PL hladkej múky, 1 vanilínový cukor, 300g kryštálového cukru a 1 a 1/2 /375g/ masla alebo margarínu...
2/3 mlieka dáme s oboma cukrami variť a medzitým si vo zvyšnom mlieku rozhabarkujeme múku a Zlaté klasy. Keď nám osladené mlieko zovrie, vlejeme doň pripravenú zmes a varíme do zhustnutia, najmenej 2 minúty - stále miešame, aby sa nám to neprihorelo. Ja si potom na vrch ešte horúceho krému položím trochu masla /z odváženého/ aby sa mi nevytvorila koža...Nevadí, keď sa roztopí, veď pri chladnutí opäť stuhne. Krém si necháme vychladiť a potom vyšľaháme s ostatným maslo /margarínom/.
Na spodný plát cesta natrime marhuľový lekvár a potrieme polovicou krému...
Na natretý krém poukladáme upečené šúľky cesta - nie príliš natesno, tak aby v každom reze boli dve...
...a natrieme zvyšným krémom...
Priložíme druhý plát cesta, opatrne a jemne pritlačíme a necháme chvíľu tuhnúť...v chlade...
Potom vrch ešte polejeme čokoládou a necháme dobre vychladiť a trochu aj pláty zmäknúť.
Krájame tak, aby v každom reze bolo vidieť dve bodky - odtiaľ aj názov :-)...