Strakonické štrúdle



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

42 dkg hladkej múky (použila som NATUR múku štrúdľovú), 125 g masla, 125 g masti, 2 PL octu, 10 PL studenej vody, 2 žĺtky, štipka soli. Náplň: cca 1 kg jabĺk nakrájaných na plátky, 15 dkg strúhanky, 5 dkg masla, vanilkový cukor, škoricový cukor. Okrem toho maslo a um na potretie.

POSTUP PŘÍPRAVY

viď obrázkový postup


Zdroj: www.toprecepty.cz - autor yanull

Do múky pridáme nakrájaný tuk a ostatné suroviny (ocot dáme do vody) a vypracujeme cesto, ktoré dáme na 1 - 2 hodiny odpočinúť (môže byť v chladničke aj celú noc) do chladničky.
Rozdelíme ho na štyri rovnaké časti.
Každú časť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, posypeme strúhankou opraženou na masle (ja som miesto strúhanky dávala pomrvené piškóty) a do stredu dáme pruh jabĺčok, ktoré posypeme vanilkovým cukrom, kryštálovým cukrom a škoricovým cukrom alebo škoricou. Môžeme pridať aj hrozienka namočené do umu.
Časť cesta preložíme cez jablká.
Dáme ďalšiu vrstvu jabĺčok s cukrami a škoricou.
A cez náplň prehrnieme druhú časť cesta.
Všetky štrúdle poukladáme na plech vyložený papierom na pečeie (štrúdle sú menšie, vyšli mi všetky štyri na jeden plech), ničím ich nepotierame a dáme ich piecť do vyhriatej rúry. Piekla som na 180 C.
Po upečení potierame rozpusteným maslom s umom a sypeme práškovým cukrom.