Strakonické štrúdle

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
42 dkg hladkej múky (použila som NATUR múku štrúdľovú), 125 g masla, 125 g masti, 2 PL octu, 10 PL studenej vody, 2 žĺtky, štipka soli. Náplň: cca 1 kg jabĺk nakrájaných na plátky, 15 dkg strúhanky, 5 dkg masla, vanilkový cukor, škoricový cukor. Okrem toho maslo a um na potretie.
POSTUP PŘÍPRAVY
viď obrázkový postup
Zdroj: www.toprecepty.cz - autor yanull
 |
Do múky pridáme nakrájaný tuk a ostatné suroviny (ocot dáme do vody) a vypracujeme cesto, ktoré dáme na 1 - 2 hodiny odpočinúť (môže byť v chladničke aj celú noc) do chladničky. |
 |
Rozdelíme ho na štyri rovnaké časti. |
 |
Každú časť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, posypeme strúhankou opraženou na masle (ja som miesto strúhanky dávala pomrvené piškóty) a do stredu dáme pruh jabĺčok, ktoré posypeme vanilkovým cukrom, kryštálovým cukrom a škoricovým cukrom alebo škoricou. Môžeme pridať aj hrozienka namočené do umu. |
 |
Časť cesta preložíme cez jablká. |
 |
Dáme ďalšiu vrstvu jabĺčok s cukrami a škoricou. |
 |
A cez náplň prehrnieme druhú časť cesta. |
 |
Všetky štrúdle poukladáme na plech vyložený papierom na pečeie (štrúdle sú menšie, vyšli mi všetky štyri na jeden plech), ničím ich nepotierame a dáme ich piecť do vyhriatej rúry. Piekla som na 180 C. |
 |
Po upečení potierame rozpusteným maslom s umom a sypeme práškovým cukrom. |