Staročeské koláče



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

150 ml vlažného mlieka, 300 g hladkej múky (ja som použila NATUR koláčovú múku), 20 g droždia, 20 g masla, 20 g bravčovej masti, 20 g oleja, 60 g kryštálového cukru, 2 žĺtky, štipku soli. Okrem toho mandle, kandizované čerešne a hrozienka namočené v ume na ozdobu. Tvarohová plnka: 250 g tvarohu v alobale, 250 g tvarohu Kapucín, 1 žĺtok, 100 g práškového cukru, balíček vanilkového cukru, cca 2 PL mlieka. Maková plnka: 200 g mletého maku, 150 ml vlažného mlieka, 80 g práškového cukru.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do misy preosejeme múku, do ktorej vyhĺbime jamku. Do jamky dáme cukor, rozdrobené droždie a trocha z celkového množstva vlažného mlieka. Necháme vykysnúť kvások. Potom pridáme zvyšné vlažné mlieko, žĺtky, štipku soli, maslo, masť a olej. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme cca 1 hodinu na teplom mieste kysnúť. Po vykysnutí rozdelíme na rovnaké kúsky. Ja som piekla koláče z dvojnásobnej dávky a vyšli mi 3 koláče o priemere cca 25 cm a 1 o priemere cca 30 cm. Piekla som ich vo formách na pečenie pizze. Každý kúsok som prstami roztiahla a potom malým valčekom vyvaľkala do kruhu. Makovú plnku pripravíme tak, že dáme do nádoby mlieko s cukrom, keď zovrie, pridáme mak a za stáleho miešania necháme troška prevariť. Z oboch tvarohov dobre vytlačíme v plátennom obrúsku vodu, pridáme cukor, vanilkový cukor a žĺtok a cca 2 PL mlieka. Dobre vymiešame. Do makovej náplne som pridala ešte trocha ríbezľového džemu, aby sa mi náplň dala dobre vytláčať zo zdobičky. A potom už len zdobíme koláče podľa vlastnej fantázie. Na jeden ten najväčší koláč mi už nevyšli plnky, tak som ho ozdobila nakrájanými jabĺčkami a posypala som ho drobenkou. Necháme ešte troška podkysnúť, okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť. Piekla som na 180 C. Po upečení som okraje potrela rozpusteným maslom.

Tento recept som objavila v časopise Rytmus života (mierne som ho upravila), ktorý som si kúpila tento týždeň. Hneď ako som ich uvidela, vedela som čo budem v nedeľu piecť.

xx
xx
xx
xx