Roládkové rezy...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Možno tu už boli, ak nie, tak tu sú:\r\nNa roládky. 4 vajcia, 4 PL polohrubej múky, 1 PL oleja, 4 PL práškového cukru, štipka kypriaceho prášku, marhuľový džem...\r\nCesto: 6 vajec, 4 PL polohrubej múky, 150 g zomletých orechov, 150 g kryštálového cukru, 1/2 bal. kypriaceho prášku, 2 PL kakaa, 2 PL vody.

POSTUP PŘÍPRAVY

Roládky si urobíme takto: Z 2 vajíčok oddelíme žĺtky od bielkov a bielky následne vyšľaháme dotuha, žĺtky vyšľaháme s cukrom a olejom, primiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom a nakoniec sneh z bielkov. Piškótu upečieme na 170stupňoch do ružova a ešte horúcu potrieme natenko lekvárom, prekrojíme na polovicu a zvinieme do roládok. Takto upečieme ešte raz dve roládky. Hotové si poukladáme do plechu, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Zalejeme druhým cestom a pečieme asi na 170 stupňov. /čas som si neustriehla, ale stačí, keď budete asi po 20 minútach skúšať špáradlom/. Druhé cesto. Bielka si vyšľaháme dotuha, žĺtky si vymiešame s cukrom a vodou. Múku, orechy, kakao a kypriaci prášok zmiešame a postupne striedavo so snehom z bielkov pridávame ku žĺtkom.

V pôvodnom recepte bolo natrieť čokoládovou plnkou, ja som dala plnku z varených "Ledových gaštanov": 2 tyčinky "Ledových gaštanov" /spolu 100g/, 2 smotany na šľahanie /spolu 500 ml/ dáme deň vopred variť /ja si pre istotu počkám, kým začnú bublať a potom odstavím/, necháme vychladnúť a na druhý deň do tuha vyšľaháme. Natrieme na koláčik a polejeme čokoládou. /Táto plnka mi vyšla na polovicu koláčika.../
Na druhú polovicu som si pripravila bielu plnku: Deň vopred dáme variť 100g bielej čokolády so šľahačkovou smotanou /250 ml/ , vychladíme a na druhý deň vyšľaháme dotuha... Znovu polejeme čokoládou a necháme dobre vychladiť. Krájame tak, aby v každom reze bola jedna roládka na priereze :-)