Úžasný sladký chlebík so slivkami a čokoládou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* 20g čerstvých kvasníc (2,5 KL sušených) * 350 ml vlažnej vody * 500g hladkej múky (T650) * 1/2 KL soli * 100g hnedého cukru * 30g zmäknutého masla a kúsok na vymazanie formy * 200g nahrubo pokrájaných sušených sliviek bez kôstky (ja som dala celé polovice) * 200g nahrubo nasekanej čokolády na varenie * 1 celé rozšľahané vajce

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Vo veľkej miske zmiešame cukor, múku, a soľ 2. V strede spravíme jamku do ktorej nalejeme vlažnú vodu a rozdrobíme kvasnice 3. Kvasnice necháme roztopiť a ľahko zmiešame s múkou 4. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a miesime cca 10 minút pokým nie je hladké a pružné (robotko to na najpomalšom stupni zvládne za 10 minút tiež) 5. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste hodinu, pokým nezdvojnásobí objem (ak ho dáme na radiátor, ušetríme cca 15 minút) 6. Formu na 500g chlebík vymažeme maslom 7. Prvý krát vykysnuté cesto vyberieme a v rukách prekladáme a naťahujeme aby sa prevzdušnilo a zrazilo na pôvodnú veľkosť 8. Potom necháme cesto 10 minút odpočinúť 9. Na cesto nasypeme slivky, čokoládu, zmäknuté maslo a rozšľahané vajce 10. Rukami jemne tieto prísady vtláčame do cesta, kým nie sú rovnomerne rozložené a cesto nevstrebe rozšľahané vajce (pozor cesto je pekelne lepkavé, ale dá sa to vydržať a výsledok za to určite stojí) 11. Cesto s prísadami dáme do vymazanej formy v ktorej budeme piecť a necháme prikryté utierkou zase kysnúť - tentoraz 30 minút (Pozor cesto narastie cca 1,5 cm nad okraj formy) 12. Pečieme v predhriatej rúre na 180 st.C úplne na spodku cca 45 minút pokým bochník nie je zlatohnedý (úroveň prepečenia môžeme zistiť špajlou) - Asi tak po 20 minútach sa začne šíriť krásne slinkypodporujúca vôňa. Ak máme pocit, že vršok už bude a spodok je stále svetlý, môžeme dopiecť tak, že vršok prikryjeme alobalom.
Tento chlebík je fakt výborná lahôdka a slivky s čokoládou nasekané nahrubo zabezpečia, že je plný lahodných a šťavnatých chutí.

Takto krásne vypadá po upečení