Plnené pražské koláče



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 200 ml kyslej smotany, 100 - 200 ml vlažného mlieka, štipka soli, 4 polievkové lyžice kryštálového cukru, 2 čajové lyžičky sušeného droždia, alebo cca 40 g čerstvého droždia. Na náplň: 250 ml šľahačkovej smotany, 1 stužovač šľahačky, 250 g tvarohu, 1 vanilkový puding, 300 ml mlieka, cukor podľa chuti. Na drobenku: 50 g polohrubej múky, 40 g masla, 40 g kryštálového cukru, škorica podľa chuti. Okrem toho vajíčko na potretie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do misy nasypeme obe múky, vyhĺbime jamku, nasypeme cukor, rozdrobíme droždie, nalejeme vlažné mlieko a necháme vykysnúť kvások. Keď vykysne, pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme riadne vykysnúť. Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na rovnaké kúsky. V pôvodnom recepte sa uvádza, že to majú byť štyri kusy, ja som rozdelila na 7 ks. Kúsky zabalíme ako keď robíme buchty, poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte cca 30 minút kysnúť. Potom dlaňou trocha sploštíme, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme drobenkou. Tú pripravíme zmiesením všetkých surovín. Koláče dáme piecť do vyhriatej rúry. Piekla som na 180 C. Po upečení som ich potrela rozpusteným maslom a nechala som ich riadne vychladnúť. Keď vychladnú, tak ich rozkrojíme na dve polovice a naplníme plnkou. Tú pripravíme tak, že v 300 ml mlieka uvaríme spolu s cukrom puding, ten necháme vychladnúť. Potom pridáme tvaroh (ja som použila Kapucín) a vyšľahanú šľahačkovú smotanu spolu so stužovačom. Keďže som použila Rama Cremefine, stužovač som nepridávala. Do tvarohovo-pudingovej zmesi pridáme vyšľahanú šlahačku a premiešame. Nakoniec koláče pocukrujeme.

Tieto koláčiky som mala na pláne upiecť už dávno - recept mám z www.dama.cz - je to recept 0469 od uživateľky mamočka

Tu už kysnú na plechu
Potreté rozšľahaným vajíčkom
Posypané drobenkou
A tu sú už upečené, sú pomerne veľké, odporúčam cesto deliť ešte na viacej menších kúskov