Pravé francúzske briošky (Brioche)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g hrubej múky, 100g masla, 100g cukru, 25g kvasníc, 250 ml mlieka, 2 žĺtky, nastrúhaná kôra z jedného citrónu, vajce na potretie, štipka soli

POSTUP PŘÍPRAVY

* v miske vymiešame roztopené maslo, cukor a žĺtky, potom prisypeme citrónovú kôru * vo vlažnom mlieku roztopíme rozdrobené kvasnice, 1 ČL cukru a 1 ČL múky * všetko zmiešame, pridáme preosiatu múku a vymiesyme na mastnejšie, kompaktné cesto * utierkou zakryté cesto necháme asi 1 hodinu kysnúť * vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku vytvarujeme do valca a rovnomerne nakrájame na dieliky * dieliky vyformujeme do väčších a menších guliek rovnakého počtu* väčšie guľky dáme do väčších papierových košíčkov (na muffinový, alebo obyčajný plech) * doprostred vtlačíme prstom dierku do ktorej dáme menšiu guľku * na plechu necháme cca 10 minút ešte nakysnúť * pečieme na 220 st. cca 10 minút v spodnej časti rúry, potom už stačí iba 5 minút na 180 st. (tieto časy sú podľa mojej rúry, ktorá pečie slabšie, tak to radšej priebežne kontroľujte ,-) Briošky sú vynikajúce teplé, keď sa odlúpne vrchná guľka a na miesto po nej sa dá kúsok pravého masla, to sa pomaličky roztečie celým vnútrom briošky. Dnes som síce kvôli nim vstala o 6:00 ale tie raňajky o 8:00 boli úžasné.

pred pečením na plechu
po upečení