Paorsky pagac

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cesto: 1 kg polohrubej muky, 550 ml vlazneho mlieka, 150 ml oleja, 50 g tuku ( Hera), 1 kocka drozia, 2 KL soli, 1 KL cukru *******Plnka: 500 g mleteho masa (pliecko), 1 vacsia hlavka cervenej cibule, 1 vajicko, 1 KL cervenej ml. papriky,3 PL oleja, 150 g sunky, ( alebo sunkovej salamy), sol, korenie, vegeta, trochu kecupu. Okrem toho: vajicko na potretie, sezamove semiacka na posyp, tortova forma s priemerom 24 cm, papier na pecenie na spodok tortovej formy
POSTUP PŘÍPRAVY
v obrazkovom postupe
 |
zo 150 ml mlieka , drozdia, cukru urobime kvasok. Pridame do preosiatej osolenej muky a spracujeme cesto. Potom pridame zvysne vlazne mlieko, olej a roztopeny, vychladeny tuk a dobre prepracujeme cesto. Cesto nema byt velmi riedke. Prikryjeme a nechame 1/2 hod. vykysnut. Po vykysnuti, cesto rozdelime na dve polovice a jednu vratime spat do misy |
 |
cibulku pokrajame na drobno, orestujeme na 3 PL oleja a pridame pomlete maso. Dochutime solou, korenim, vegetou a ml. paprikou.Ked je maso orestovane ( cca 10-15 min) odstavime a nechame vychladnut. Potom pridame 1 vajicko a dobre premiesame. |
 |
jednu polovicu cesta rozvalkame na plat. Dlzka cesta ma byt taka, aky je obvod tortovej formy, v ktorej pogac budeme piect. Dame plnku na cesto a zaviniem roladu. Ulozime do tortovej formy. |
 |
roladaka zvinuta |
 |
ulozene v tortovej forme. Vznikne nam taky veniec |
 |
druhu polovicu cesta opat rozdelime na dve polovice. Jednu na chvilu este vratime spat do misy. Tu prvu cast rozvalkame na kruh |
 |
kruh rozvalkame na tenky plat, vacssi ako je priemer tortovej formy. Pokrajame na 8 casti, zarezy ukoncime asi 2-3 cm od stredu, teda neprerezeme cesto uplne, ale stred nechame v celku |
 |
cesto vlozime do tortovej formy, tak aby nam kraje precnievali cez okraj formy. Pod cestom je ukryty uz predtym vlozeny veniec:) |
 |
zarezane casti stacame do spiraliek a koniec dame na vrch masoveho venca |
 |
postacane spiralky |
 |
druhu polovicu cesta rozvalkame na tenky plat a a porezeme na 25 pasikov ( cca 2 cm) . |
 |
Potreme malym mnozstvom kecupom a kladieme platky sunky. Stacame . |
 |
vzniknu nam take ruzicky,ktorymi vyplnime prazdne miesta |
 |
asi tak nejako. Potrieme rozslahanym vajickom. Posypeme sezamovymi semiackami a dame pisct do vyhriatej rury na 200 stupnov cca 40 - 45 min. Ak by vam vrch velmi horel, tak treba prikryt papierom na pecenie. Cesto treba vyskusat spajdlou, ci je dostatocne prepecene |
 |
upeceny pagac |
 |
este zblizka |
 |
pagac podavame s kyslou smotanou alebo nejakym catni |