Francúzske zemiaky úplne inak - naozaj skvelé

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Zemiaky, chudá oravská slanina (alternatíva údené mäso), dva tenšie alebo jeden hrubší párok (alternatíva 20 dg slovenskej točenej), väčšia cibuľa, 3 vajíčka (na obrázku sú 4, ale nakoniec som dala len tri), kyslá smotana, 1/2 šľahačková smotana, mleté korenie, solčanka, soľ, 1/2 dl vody (pri nových zemiakoch netreba).
POSTUP PŘÍPRAVY
K príprave týchto skvelých "francuzákov" som sa dostala ako slepá kura k zrnu - jednoducho sa mi pokazila rúra a bola som nútená improvizovať a spraviť ich na sporáku. Vyskúšajte, neobanujete, chute sa krásne prepoja a ich chuť je jednoducho úžasná, úplne iná ako bežné francúzske zemiaky. Ak raz skúsite, k bežnej príprave francúzskych sa už asi nevrátite :)
 |
...pripravíme si suroviny |
 |
...cibuľu nakrájame na jemné kocky a podusíme na masle alebo kačacej masti. Ja som dnes robila zemiaky na väčšej hlbšej panvici, ale už som ich robila aj vo vyššom hrnci. |
 |
...kým sa dusila cibuľa, nakrájame si slaninu na kocky - mastnejšie kúsky dáme smažiť s cibuľou, mäskovité pridáme neskôr - keď už je cibuľka sklovitá |
 |
...párky si nakrájame na kocky (ak úzke párky pokojne nakrájajte na kolieska) a pridáme k podusenej cibuľke a slaninke (cca 5 minút po slanine - priebežne ako stíhame krájať) |
 |
...takto nejak vyzerá osmažená slaninka a párok na cibuľke |
 |
...je čas pridať zemiaky nakrájané na menšie rovnomerné kocky (aby boli uvarené naraz) |
 |
...pridáme mleté čierne korenie a zalejeme 1/2 dl vody, v ktorej sme rozmiešali 1 kávovú lyžičku solčanky (ak robíme z nových zemiakov, netreba pridávať vodu, sú mokrejšie) |
 |
...zakryjeme a necháme variť na slabšom ohni cca 12 minút, kým zemiaky nebudú takmer uvarené |
 |
...uprostred procesu varenia premiešame, aby sa neprichytilo dno |
 |
...do misky si pripravíme zálievku: kyslú smotanu, 1/2 šľahačkovej smotany, 3 vajíčka, trošku solčanky a mletého korenia - spolu vymiešame do hladka... |
 |
...a rovnomerne zalejeme všetky zemiaky v panvici |
 |
...takto to vyzerá zaliate... jemne varechou zájdeme pomedzi zemiaky, aby smotanovo-vajcová zmes pretiekla pomedzi všetky (najmä ak robíme v hlbšom hrnci) |
 |
Prikryjeme a necháme na slabom ohni cca 25 minút variť. |
 |
...a po 25 minútach to vyzerá nejak takto... a neskutočne dobre voňajú - mám vždy čo robiť, aby mi do toho syn neliezol hneď do horúceho :) |
 |
...no a porcia je pripravená k degustácii... ospravedlňte nekvalitne naloženú porciu, ale ľahšie sa krájajú keď sú vychladnuté (rovnako ako pri bežných francúzskych zemiakoch) |