Francúzske zemiaky úplne inak - naozaj skvelé



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Zemiaky, chudá oravská slanina (alternatíva údené mäso), dva tenšie alebo jeden hrubší párok (alternatíva 20 dg slovenskej točenej), väčšia cibuľa, 3 vajíčka (na obrázku sú 4, ale nakoniec som dala len tri), kyslá smotana, 1/2 šľahačková smotana, mleté korenie, solčanka, soľ, 1/2 dl vody (pri nových zemiakoch netreba).

POSTUP PŘÍPRAVY

K príprave týchto skvelých "francuzákov" som sa dostala ako slepá kura k zrnu - jednoducho sa mi pokazila rúra a bola som nútená improvizovať a spraviť ich na sporáku. Vyskúšajte, neobanujete, chute sa krásne prepoja a ich chuť je jednoducho úžasná, úplne iná ako bežné francúzske zemiaky. Ak raz skúsite, k bežnej príprave francúzskych sa už asi nevrátite :)

...pripravíme si suroviny
...cibuľu nakrájame na jemné kocky a podusíme na masle alebo kačacej masti. Ja som dnes robila zemiaky na väčšej hlbšej panvici, ale už som ich robila aj vo vyššom hrnci.
...kým sa dusila cibuľa, nakrájame si slaninu na kocky - mastnejšie kúsky dáme smažiť s cibuľou, mäskovité pridáme neskôr - keď už je cibuľka sklovitá
...párky si nakrájame na kocky (ak úzke párky pokojne nakrájajte na kolieska) a pridáme k podusenej cibuľke a slaninke (cca 5 minút po slanine - priebežne ako stíhame krájať)
...takto nejak vyzerá osmažená slaninka a párok na cibuľke
...je čas pridať zemiaky nakrájané na menšie rovnomerné kocky (aby boli uvarené naraz)
...pridáme mleté čierne korenie a zalejeme 1/2 dl vody, v ktorej sme rozmiešali 1 kávovú lyžičku solčanky (ak robíme z nových zemiakov, netreba pridávať vodu, sú mokrejšie)
...zakryjeme a necháme variť na slabšom ohni cca 12 minút, kým zemiaky nebudú takmer uvarené
...uprostred procesu varenia premiešame, aby sa neprichytilo dno
...do misky si pripravíme zálievku: kyslú smotanu, 1/2 šľahačkovej smotany, 3 vajíčka, trošku solčanky a mletého korenia - spolu vymiešame do hladka...
...a rovnomerne zalejeme všetky zemiaky v panvici
...takto to vyzerá zaliate... jemne varechou zájdeme pomedzi zemiaky, aby smotanovo-vajcová zmes pretiekla pomedzi všetky (najmä ak robíme v hlbšom hrnci)
Prikryjeme a necháme na slabom ohni cca 25 minút variť.
...a po 25 minútach to vyzerá nejak takto... a neskutočne dobre voňajú - mám vždy čo robiť, aby mi do toho syn neliezol hneď do horúceho :)
...no a porcia je pripravená k degustácii... ospravedlňte nekvalitne naloženú porciu, ale ľahšie sa krájajú keď sú vychladnuté (rovnako ako pri bežných francúzskych zemiakoch)