CELOZRNNÉ CESTOVINY S PARADAJKOVOU OMÁČKOU

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
celozrnné cestoviny, pór, šampiňóny, pasírované paradajky, morská soľ, čerstvá bazalka a oregano (oregano používam aj sušené, bazalka sušená má úplne inú chuť ako čerstvá, tak toto nezamieňam), olivový olej 2-3 PL, blanšírovaná brokolica ako príloha
POSTUP PŘÍPRAVY
Tieto cestoviny (prešli sme na celozrnné alebo bezvaječné) varím ako odľahčovacie jedlo hlavne po takýchto sviatkoch, ktoré útočia na naše nespratné žalúdky a tukové vankúše :-). Ono to ani nie je recept v tom pravom zmysle slova - skôr som sa snažila použiť suroviny zdraviu a tráveniu prospešné a výsledná chuť je veľmi príjemná, čiže náhoda raz chcela, že sa táto "z núdze cnosť" sa zaradila do nášho jedálnička :-)))))
Mám veľmi rada tieto zdravšie jedlá - nevaria sa tak dlho, nenarobím veľa výbuchov v kuchyni a navyše sú farebne veľmi lákavé :-)
 |
cestoviny uvaríme klasickým spôsobom - tieto celozrnné sa varia dlhšie a aby chutili aj deťom, varím ich pomaly 15 minút, zlejem, prelejem studenou vodou a omastím 1 PL olivového oleja. |
 |
na olivovom oleji speníme pór, trošku osolíme morskou soľou a nesmažíme dlho, len kým pór trošku zmäkne. |
 |
Šampiňóny umyjeme a pokrájame na hrubšie prúžky |
 |
Na mierne osmahnutý pór vysypem nakrájané šampiňóny, premiešam a pridám sušené oregano a spolu dusím neprikryté za občasného miešania a ešte trošku prisolím |
 |
keď si šampiňóny pustili šťavu, tak pridáme pasírované paradajky - podľa obľúbenosti omáčky si regulujeme množstvo a hustotu :-) |
 |
krásna, voňavá čerstvá bazalka - jej chuť a vôňa su skvelé, umyjeme a osušíme lístky a najlepšie je ich natrhať alebo posekať keramickým nožom.
Venujem bazalke pár slov - zaslúži si to :-). Bazalka slúži v prvom rade na uvoľnenie všetkých druhov kŕčov. Ľudia, ktorí častejšie dostávajú kŕče, by mali denne preventívne piť šálku čaju z bazalky. Udržiava rovnováhu črevnej flóry a pomáha pri hnačkách a nadúvaní. Podporuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla. Bazalka má uplatnenie i v aromaterapii. |
 |
Prevarenú omáčku odstavíme zo zdroja tepla a pridáme bazalku, tú už ako aj iné čerstvé bylinky nevaríme, lebo varením stráca chuť. Čerstvá je najlepšia, super príloha a tiež veľmi zdravá je blanšírovaná brokolica. |