Nátierka z TOFU - variant so sušenými paradajkami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cca 1/2 póru, 1 kocka bieleho TOFU, sušené paradajky,olivový olej, korenia: soľ, solčanka, sušený drvený rozmarín, mletý koriander, štipka chilli, zelená petržlenová vňať

POSTUP PŘÍPRAVY

K príprave nátierok z TOFU ma náhodne doviedol môj nepodarený žlčník, ktorý sa jedného dňa škaredo ozval, že ho mám a do troch týždňov som ho už nemala...Prišli časy nízkocholesterolovej diéty a keďže to je záležitosť aj po operácii, tak som trošku začala improvizovať, aby sa jedlá dali aj jesť a prípadne chutili celej rodine :-).
Pri žlčníkovej diéte okrem tukov treba v strave eliminovať cibuľu, prepaľované oleje, nafukujúce druhy potravín, mastné mäso a iné (ak má niekto problém, mám nafotené odporúčania, ktoré mi dali pri prepúšťaí z nemocky :-) a rada Vám ju poslem).
Bylinky radšej používam čerstvé, ale keď nemám, používam aj susšené - hlavne pre ich účinky.
Rozmarín - má výrazný antioxidačný a tiež detoxikačný účinok.
Koriander - je aromatický, dobre pôsobí na zažívacie problémy.

1. Pór nakrájame na kolieska a osmahneme na cca 2 PL olivového oleja, len aby trošku zmäkol a nebol štipľavý :-).

2. Nakrájame TOFU na kocky a pridáme ho k póru, mierne osolíme a pridáme aj solčanku, štipku chilli (nemusí byť) a cca po 1 ČL koriandru a rozmarínu - prípadne vaše obľúbené bylinky. Chvíľu spolu podusíme, aby TOFU získalo chuť a odstavíme zo zdroja tepla.

4. Do odstaveného základu pridáme sušené paradajky - ja dávam tak 5-6 kúskov, možno pridať 1 ČL dijonskej horčice. Všetko spolu rozmixujeme - buď úplne najemno, ja mám radšej, keď vidím, že tam kedysi boli aj živé produkty :-). Pridáme ndrobno posekanú petržlenovú vňať a dochutíme podľa svojej chuti.

Podávame na celozrných toustíkoch alebo ako ja - celozrnné bagetky :-).

DOBRÚ CHUŤ!