
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
60 Dg varené zemiaky v šupke,
20 Dg hrubá múka,
40 g masti ,
1 vajce,
štipka soli,
slivky, škoricový cukor, kvapka oleja, PL masla, strúhanka na obalenie alebo mak, orechy...kto ako má rád
POSTUP PŘÍPRAVY
Uvarené a vychladnuté zemiaky očistíme a zomelieme na mäsovom mlynčeku, alebo postrúhame, pretlačíme...
Pripravíme si cesto z múky, zemiakov, vajíčka, štipky soli a lyžice masti.
Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto, pokrájame na štvorčeky, poukladáme slivky ktoré posypeme škoricovým cukrom. Tvarujeme guličky, okladáme si ich na pomúčenú tácku.
Rozohrejeme na panvici maslo a opražíme strúhanku. Ja zvyknem aj 50:50 s orechmi.
Do hrnca dáme zovrieť vodu s kvapkou oleja a do vraicej vhadzujeme gombóce. Potrasieme hrncom aby sa neprilepili a varíme, kým same nevyplávajú na povrch.
Vyberieme, vygúťame v strúhanke a môžme papakť :)
![]() |
prísady...chýba mi tam maslo a olej |
![]() |
surovinky na cesto |
![]() |
cestíčko zmiesené, musí byť vždy dobre pomúčená pracovná doska. Pokiaľ sa vám zdá cesto príliš lepivé, pridajte ešte múku. |
![]() |
pokrájame na štvorčeky a poukladáme slivky + cukor |
![]() |
gombócky sa takto budú na vás usmievať |
![]() |
roztopíme maslo na panvici, pridáme strúhanku a opražíme |
![]() |
vhodíme ich do vriacej vody s kvapkou oleja |
![]() |
opraženú strúhanku zmiešame s cukrom..každému podľa chuti |
![]() |
Tu sú vyplavenci |
![]() |
..a vygúľanci |
![]() |
No a samozrejme ešte nejakého dobrého papkáča potrebujeme :) |