lístkové cesto domáce



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 g masla alebo margarínu, 250 g hladkej múky, 1 dl vody, trochu octu alebo citrónovej šťavy (1 žĺtok), štipka soli

POSTUP PŘÍPRAVY

Múku preosejeme na dosku. Stuhnuté maslo postrúhame, posypeme hrsťou múky a na kraji dosky rýchlo zmiesime, upravíme do tvaru tehličky a na tanieri odložíme do chladničky.
V strede preosiatej múky urobíme nožom jamku, dáme do nej (žĺtok) vo vode rozmiešanú štipku soli, octu alebo citrónovú šťavu a zapracujeme cesto. Najprv pracujeme s nožom a v miesení pokračujeme rukou. Najprv sa cesto lepí, ale dlhším miesením sa vypracuje na pružné, nelepivé závinové cesto, ktoré je rovnako tuhé, ako maslové cesto. Závinové cesto prikryjeme na doske čistým obrúskom a necháme 1 hodinu odpočívať.
Potom závinové cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 cm, do stredu položíme maslovú tehlu, štyri rohy závinového cesta priložíme k sebe ako obálku a dlaňou pritisneme. Štvorec cesta prevrátime na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na obdĺžnik, preložíme na trikrát, prikryjeme a v chladničke necháme odpočívať 20 minút. Pri vaľkaní dodržíme dva smery: zhora dolu a zľava doprava, aby sme udržali tvar obdĺžniku.
Cesto trikrát rozvaľkáme a trikrát zložíme. Po každom zložení cesto necháme odpočinúť 20 minút. Nakoniec cesto vyvaľkáme na 3-5 mm hrúbku a ľubovoľne použijeme.
Pečieme v horúcej predhriatej rúre pri 230-250 stupňov celzia, dopekáme pri zníženej teplote, aby múčnik bol vypečený, žltohnedý, chrumkavý a lístkový. Celý postup trvá asi hodinku a pol, ja používam toto cesto na štrúdľu, pizzu, je jednoduché a vynikajúce.