
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
suroviny na asi 80 rožtekov: 50 g mandlí, 50 g lieskových orieškov, 300 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, štipka soli, 200 g masla alebo Hery, 2 žltky, 5 balíčkov vanilkového cukru, asi 3 polievk. lyžice prášk. cukru na obaľovanie
POSTUP PŘÍPRAVY
Mandle zaparíme horúcou vodou, olúpeme, osušíme a spolu s orieškami najemno zomelieme. Múku preosejeme na dosku, pridáme mandle, oriešky, cukor, soľ, pokrájané maslo a žltky a vypracujeme cesto. Cesto zabalené v alobale odložíme do chladničky na 2 hodiny odpočinúť. Rúru vyhrejeme na 170 C. Cesto po častiach vyšúľame na valčeky hrubé ako prst a pokrájame na dlžku 5 cm. Oba okraje každého 5-cm valčeka zľahka natenko prstami vyšúľame a zahneme do rožtekov. Uložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme asi 10 minút do zlatožlta v prostrednej priečke rúry. dajte pozor, ľahko zhnednú. Vanilkový cukor zmiešame s práškovým cukrom a ešte horúce rožteky v ňom obalíme. Majú príjemnú orieskovo-mandlovú chuť. Sú veľmi krehké.