Jednoduché ***FRANCÚZSKE MADELEINES***



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 vajcia, 100 g kryštál. cukru, štipka soli, kora z citrónu, 1 lyžica šťavy z pomaranča /alebo citrónu/, 100 g hladkej múky, 1/2 sáčku prášku do pečica, 100 g masla a nejakú formu-formičky /nemusia byť originál na madeleines/

POSTUP PŘÍPRAVY

Naskor si v mikrovlnke rozpustíme 100g masla a necháme chladnúť. Do misky dáme 2 vajcia, 100 g kryštál. cukru, štipku soli, postrúhanú koru z citrónu a poriadne vymixujeme do hustej peny., do ktorej primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Do cesta vlejeme vlažné maslo a pridáme lyžicu šťavy z pomaranča alebo citrónu a dokladne premiešame.
Toto cestíčko teraz poputuje na 2 hod do chladničky! Tento pobyt v chlade je veľmi doležitý, aby sa madeleines správne upiekli......a máme voľno, umyjeme riad, urobíme si kávu, povenujeme sa ratolestiam a...............pripravíme si formu na pečenie madleniek. Ako ste si už iste všimli, moje majú od madleniek ďaleko, ale to vobec nevadí. Formu potrieme pomocou štetca roztopeným maslom a vysypeme polohrubou múkou a tiež na pár minút šup do chladničky. Po dvoch hodinách cesto premiešame a lyžicou kladieme do foriem / len do trištvrte, lebo napuchnú/-nemusíme si dať záležať na tvare, aj tak sa cesto pekne roztečie. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a šup formu dnu. Najskor sa cesto vo formičkách roztečie, potom začnú stúpať okraje a potom aj stred. Asi po 6tich minutách /keď začne stúpať stred madleiniek a robiť sa "hrb" -vraj hrb je podmienka kvalitných madeleines-, znížime teplotu na 150 stupňov a dopečieme ďalších 6-8 minút. A hotovooooo, vyberieme z rúry, vyklopíme z formičiek a dáme vychladnúť na mriežku.
No a ak sa nám chce, možme polovičky koláčikov namočiť v čokoláde.....ja som už nestihla :D sú makučké, voňavé, citrónové...

Povestné "francúzske" hrby
Ja som použila takúto formu
Voňajú aj cez pc ......