"Š.s.Š." - Špagety so špenátom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

balíček špagiet * mrazený špenát * kyslá smotana * 3-4 vajíčka * olej na dno pekáča * soľ * korenie *

POSTUP PŘÍPRAVY

Nakoľko je špenát prevažujúcim jedlom v živote našej dcérky (ak sa jedna zjedená kojenecká lyžička špenátu tak dá nazvať) tak veľmi rada varím jedlá, kde by špenát bol prvoradou surovinou. Používam mrazený, čerstvý je v našich obchodoch brutálne podpultový tovar za bony a sused Oto, ba ani sused Janko špenát nepestujú, fňuk fňuk. Manžel dnes chodil okolo kuchyne kilometrovým oblúkom a tváril sa strašne nešťastne, s obrovskou krivdou, zúfalo a beznádejne, na pokraji svojich psychických síl, vyzeral ako hodinu pred popravou, každú chvíľu som ho chcela resuscitovať. Dnes si však dal povedať, len neviem s presnosťou určiť, či preto, že nejedol celú noc :-)) až do obeda a bol hladný, alebo mu tak chutilo... Za normálnych okolností by sa to nestalo, a dnes hádzal do seba špenát a svojim prázdnym skleneným neprítomným pohľadom, aký mávajú nafetovaní jedinci, zjedol skoro aj pekáč. Musela som ho zachrániť. Ná jakoš ináč, samozrejme že PEKÁČ.

1. Milé mamičky, postup je veľmi jednoduchý, za podmienky, že Vám neprihorí špenát a nerozvaríte cestoviny a nezhorí Vám celé jedlo v rúre. Takže prvému bodu prislúcha, že v troške mlieka uvaríte špenát, osoľte ho, okoreňte, omajoránkujte a hlavne nezjedzte, budeme ho k výslednému produktu ešte potrebovať.
2. V hrnci uvarte cestoviny do štádia al dente - aby boli uvarené, ale tvrdé.
3. Na dno pekáčika dajte troška olivového oleja.
4. Do uvareného nezjedeného špenátu kydnite celú kyslú smotanu a zamiešajte.
5. Do pekáča dajte scedené špagety, prelejte špenátom s kyslou smotanou, premiešajte a na rad idú slepačie varlatá.
6. V zelenom čučpajze urobte tri jamôčky podľa počtu vajíčok a vložte ich tam - POZOR! treba ich zbaviť škrupiny, Veľká noc je už za nami. Môžete ich nechať aj v celom stave, alebo ich premiešajte, ako to uvidíte na nasledujúcej fotke.
7. Toto je nasledujúca fotka z predchádzajúceho bodu.
8. Zapečte v rúre. Špenát som piekla asi 30 minút a čelila som nepochopiteľným pohľadom môjho zákonitého, ktorý ohŕňal nosom a ľavým kútikom úst, len čo prešiel okolo kuchyne.... Ale napokon mu chutilo... A Laurinka zjedla jednu špagetku, na ktorej bolo po celej dĺžke prilepených asi 15 gramov špenátiku...- a krstný jej pri tejto príležitosti vymyslel prezývku "Špagetka".