"Š.s.Š." - Špagety so špenátom

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
balíček špagiet * mrazený špenát * kyslá smotana * 3-4 vajíčka * olej na dno pekáča * soľ * korenie *
POSTUP PŘÍPRAVY
Nakoľko je špenát prevažujúcim jedlom v živote našej dcérky (ak sa jedna zjedená kojenecká lyžička špenátu tak dá nazvať) tak veľmi rada varím jedlá, kde by špenát bol prvoradou surovinou. Používam mrazený, čerstvý je v našich obchodoch brutálne podpultový tovar za bony a sused Oto, ba ani sused Janko špenát nepestujú, fňuk fňuk. Manžel dnes chodil okolo kuchyne kilometrovým oblúkom a tváril sa strašne nešťastne, s obrovskou krivdou, zúfalo a beznádejne, na pokraji svojich psychických síl, vyzeral ako hodinu pred popravou, každú chvíľu som ho chcela resuscitovať. Dnes si však dal povedať, len neviem s presnosťou určiť, či preto, že nejedol celú noc :-)) až do obeda a bol hladný, alebo mu tak chutilo... Za normálnych okolností by sa to nestalo, a dnes hádzal do seba špenát a svojim prázdnym skleneným neprítomným pohľadom, aký mávajú nafetovaní jedinci, zjedol skoro aj pekáč. Musela som ho zachrániť. Ná jakoš ináč, samozrejme že PEKÁČ.
 |
1. Milé mamičky, postup je veľmi jednoduchý, za podmienky, že Vám neprihorí špenát a nerozvaríte cestoviny a nezhorí Vám celé jedlo v rúre. Takže prvému bodu prislúcha, že v troške mlieka uvaríte špenát, osoľte ho, okoreňte, omajoránkujte a hlavne nezjedzte, budeme ho k výslednému produktu ešte potrebovať. |
 |
2. V hrnci uvarte cestoviny do štádia al dente - aby boli uvarené, ale tvrdé. |
 |
3. Na dno pekáčika dajte troška olivového oleja. |
 |
4. Do uvareného nezjedeného špenátu kydnite celú kyslú smotanu a zamiešajte. |
 |
5. Do pekáča dajte scedené špagety, prelejte špenátom s kyslou smotanou, premiešajte a na rad idú slepačie varlatá. |
 |
6. V zelenom čučpajze urobte tri jamôčky podľa počtu vajíčok a vložte ich tam - POZOR! treba ich zbaviť škrupiny, Veľká noc je už za nami. Môžete ich nechať aj v celom stave, alebo ich premiešajte, ako to uvidíte na nasledujúcej fotke. |
 |
7. Toto je nasledujúca fotka z predchádzajúceho bodu. |
 |
8. Zapečte v rúre. Špenát som piekla asi 30 minút a čelila som nepochopiteľným pohľadom môjho zákonitého, ktorý ohŕňal nosom a ľavým kútikom úst, len čo prešiel okolo kuchyne.... Ale napokon mu chutilo... A Laurinka zjedla jednu špagetku, na ktorej bolo po celej dĺžke prilepených asi 15 gramov špenátiku...- a krstný jej pri tejto príležitosti vymyslel prezývku "Špagetka". |