Batátový koláč

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
CESTO:75 g studeneho masla * 1 salka hladkej muky * stipka soli * 3PL studenej vody NAPLN: 400 g batatov(sladkych zemiakov) * 115 g hnedeho cukru * 2 velke vajcia * 1 lyzicka skorice * 1/2 lyzicky muskatoveho oriesku * 1/2 lyzicky mleteho zazvoru * 1/2 lyzicky mletych klincekov * 1/4 lyzicky soli * 250ml plnotucneho mlieka * 1 lyzicu kukuricneho skrobu * 2 lyzice roztopeneho masla
POSTUP PŘÍPRAVY
Toto je typický americký koláč,ktorý sa väčšinou pečie na "deň vďakyvzdania"...a kedže ho v Amerike slávili tento štvrtok,prišlo mi celkom vhodné vyskúšat tento koláčik práve teraz..:)U nás sice nič neoslavujeme,ale vzdajme teda aspoň vďaku za tento úžasný, lahodný, korenistý koláčik:)
 |
v muke si rozdrobime studene maslo,najlepsie je rozdrvit ho nozikom.. |
 |
potom pridame studenu vodu,a uz rukami vyformujeme cesto,kt.zabalime do folie,a dame do chladnicky na minimalne pol hodinku az hodinku:) |
 |
medzitym si osupeme bataty... |
 |
pokrajame a uvarime do makka..... |
 |
....uvarene roztlacime na kasu.. |
 |
vsetky prisady na napln si spolu rozmixujeme na hladku masu..odporucam si v mlieku rozmiesat kukuricny skrob,a mlieko pridat az na zaver do rozmixovanej masy..ja som to dala vsetko naraz,tak si viete predstavit ten vybuch v kuchyni.:))))))hold,ucim sa na vlastnej blbosti:)))) |
 |
cesto rozvalkame medzi foliou alebo papiermi na pecenie... |
 |
vylozime nim vymastenu kolacovu formu,spodok popichame vidlickou,nalejeme napln... |
 |
a pecieme v predhriatej rure pri 160 C,cca 50-60 minut..plnka musi vyzerat stuhnuta...nechame chvilu vychladnut,a podavame najlepsie s kopcekom slahacky:)..v tomto kolaciku sa snubia typicky jesenno -zimne chute....
DOBRU CHUT!!!!!! |