Krehké tvarohové koláčiky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 g polohrubej múky, 250 g nízkotučného jemného tvarohu, 250 g rastlinného tuku (Palmarin), štipku soli. MAKOVÁ PLNKA: 200 g mletého maku, 250 ml mlieka, 100 g piškótových omrviniek, 50 až 100 g práškového cukru, 50 g hrozienok namočených vo vode alebo v ume. ORECHOVÁ PLNKA: 200 g mletých orechov, 50 g práškového cukru, 2 ČL vanilínového cukru, 1 PL medu, 1 PL umu, 100 ml mlieka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Milé gazdinky, ponúkam Vám recept na vynikajúce a hlavne jednoduché koláčiky pri ktorých som strávila jedno popoludnie.
Múku preosejeme na dosku, pridáme studený tuk pokrájaný na malé kúsky, tvaroh, soľ a rýchlo vypracujeme polotuhé cesto, ktoré rozvaľkáme na plát hrubý 5 až 7 mm, preložíme po dĺžke, potom po šírke, rozvaľkáme a rovnako prelozíme. Cesto vložíme do mikroténového vrecka a dáme do chladu na hodinu odpočinúť. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 až 4 mm a vykrajujeme klieska s priemerom asi 6 cm, dostredu dáme plnku, preložíme a okraje cesta spojíme. Koláčiky uložíme na plech na papier na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 10 až 12 minút pri teplote 200 stup.C. Na makovú a orechovú plnku si zmiešame všetky ingrediencie. Dobrú chuť.

1. Do misky si pripravíme všetky ingrediencie.
2. Vypracujme polotuhé cesto.
3. Cesto rozvaľkáme, preložíme a zase rozvaľkame a nakoniec vložíme do mikroténového sáčku a dáme odpočinúť na hodinu do chladničky.
4. Pokiaľ nám cesto odpočíva v chladničke pripravíme si plnku.
5. Vykrajujeme kolieska a plníme plnkou. Ja som si pomohla takouto formičkou.
6. A nakoniec ochutnáme, želám Vám dobrú chuť.