domáce dukátové duchtičky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

750 g polohrubej múky, 6 dcl mlieka, 2 PL oleja, 1/2 KL soli, 4 PL kryštálového cukru, vrecúško sušeného droždia, olej na buchtičky, "štamperlík"

POSTUP PŘÍPRAVY

Do väčšej misy nasypeme 750 g polohrubej múky, sušené droždie, soľ, kryštálový cukor, premiešame a pridáme teplé mlieko a olej. Mlieko pridávame tak, aby sme dostali cesto, s ktorým sa nám bude dobre pracovať. Cesto miesime dovtedy, pokiaľ sa nezačne odliepať od steny misy. Poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť asi 1 hodinu na teplo mieste. Ak máme málo času, tak si môžeme pomôcť, napr. misku dáme na zakrytú rýchlo varnú kanvicu s horúcou vodou alebo do perín...
Po hodinke dáme cesto na tablicu, rozvaľkáme a " štamperlíkom" vykrajujeme buchtičky, ktoré namočíme po stranách v oleji a ukladáme vedľa seba na plech. Na plechu necháme ešte podkysnúť, pokiaľ sa rúra zohreje na 150°C. Pečieme do zlatista. Tieto buchtičky sa ľahúčko oddelia od seba. A ak si opekance na vianoce pečiete sami, tak ich skúste vykrajovať "štamperlíkom" takisto, len ich dajte na plech samostatne.
Dobrú chuť!

Po hodinke dáme cesto na tablicu, rozvaľkáme a " štamperlíkom" vykrajujeme buchtičky, ktoré namočíme po stranách v oleji a ukladáme vedľa seba na plech.
Na plechu necháme ešte podkysnúť, pokiaľ sa rúra zohreje na 150°C.
Pečieme do zlatista.