Pomarančový džem...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg. pomarancov, 1/2 l. neprecedenej pomarancovej stavy, 1 balicek zelirovacej hmoty na 1 kg. ovocia, 1 kg. krystaloveho cukru, stava z 1 citrona, 1 struk vanilky, kusok celej skorice, 3-4 klinceky, 1 badian, 3 cl. Campari alebo cerveneho ovocneho sirupu...

POSTUP PŘÍPRAVY

.....

pomarance dokladne umyjeme pod horucou tecucou vodou a utrieme so sucha, skrabkou na zemiaky osupeme tenku koru z 2 pomarancov (bielu cast nie!)
...pokrajame na tenke pasiky.... dame do vody a povarime 5 minut...
pomarance osupeme tak aby tam nezostala biela kora....
...a takto dostaneme duzinu spomedzi tenkych blan, ulozime do misky a stavu co sa nam da este vytlacit z blan vytlacime k neprecedenej stave....
...po piatich minutach varenia pasikov si ich scedime a oplachceme pod studenou vodou....
.... pomarance aj stavu z citrona si vytlacime...
....ja som pouzila takuto vanilku... nadherne voni, uzasne.... mne ju doniesla mama z rakuska... uz aj u nas by sa mohla dat kupit.... ale kto nema struk alebo takuto vanilku tak aj normalny vanilkovy cukor staci...
....zelirovaciu hmotu si zmiesame s 2 pol. lyz. cukru odobrateho z odvazeneho mnozstva, pridame k pomarancovej duzine a premiesame. pomarancovu stavu zvarime so zvysnym kr. cukrom a citronovou stavou, vanilkou, koreninami....
...prisypeme pasy pomarancovej kory a neprikryte varime na miernom ohni 5 min.
.........
...penu davame prec.....
..... pridame duzinu a za dokladneho miesania varime dalsie dve min.
....dzem odstavime, zamiesame campari alebo sirup, odstranime koreniny ..... dame do poharov, otocime dole vieckom .....
.... uzasna zalezitost na vianoce..... inac ja som tolko cukru nedala.... podla mna by to bolo moooc sladke, ale ak su pomarance kysele tak moze sa dat .... podla toho ako kto ma rad.....