Škvarkové pagáčiky s kyslou smotanou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250g škvariek, 400 g hladkej múky špeciál, 1dl mlieka, 1/2 kocky droždia, 1 lyžička cukru, 1 vajce, 20g masla, 1 téglik kyslej smotany, 1 lyžička soli

POSTUP PŘÍPRAVY

Z vlažného mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások. Škvarky zomelieme alebo rozmixujeme, pridáme múku, žĺtok, soľ, kvások, kyslú smotanu, maslo a vypracujeme cesto. Vyvaľkáme ho na hrúbku 1cm a 2x preložíme /ako lístkové cesto/, na 15 minút vložíme do chladničky. Prekladanie zopakujeme ešte 2x. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 1,5cm a vykrajujeme malé pagáčiky - ja som použila klasický hrubostenný poldecák. Poukladáme na plech, potrieme rozšľahaným bielkom a necháme ešte 15 minút vykysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180st. asi 15 minút do zlatista. Sú jemné a nie veľmi mastné.