Chodské strihané koláče



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 g polohrubej múky, 250 g hladkej múky, 100 g cukru, 1 vanilkový cukor, 125 g masla, 1/2 lyžice oleja, 1 kocka droždia (napr. Vivo), 2 žĺtky, štipka soli, citrónová kôra, 2,5 dcl mlieka. Tvarohová náplň: 250 g tvarohu v alobale, 1 vajce, kryštálový cukor podľa chuti, citrónovú kôru, 1 PL solamylu. Maková plnka: 150 ml mlieka, 100 g mletého maku, 60 g strúhaného perníka, 1 vanilkový cukor, 2 lyžice rumu, škorica.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do misy nasypeme obe múky, vyhĺbime jamku, dáme cukor, rozdrobené droždie a necháme v teple vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny a dôkladne vypracujeme. Cesto je mastnejšie a dobre sa s ním pracuje. Necháme ho dôkladne vykysnúť. Počas kysnutia cesta si pripravíme obe plnky.
Tvaroh dáme do pláteného obrúska a dobre z neho vyžmýkame vodu. Potom pridáme ostatné suroviny a dôkladne vymiešame, alebo vyšľaháme. Ja som do tejto plnky pridala aj lyžicu tvarohu Kapucín - to je roztierateľný tvaroh. Makovú plnku pripravíme tak, že dáme variť mlieko, prisypeme mak, pridáme cukor, vanilku a strúhaný perník - ja som použila nastrúhané sušené medové pláty. Necháme cca 2 minúty prevariť, odstavíme, pridáme um, dôkladne vymiešame a necháme vychladnúť. Ja som pridala aj cca 2 lyžice hustého slivkového lekváru.

Recept som objavila na www.novinky.cz

Po vykysnutí cesto rozdelíme na rovnaké kúsky a vytvoríme z nich bochníčky.
Na doske potretej olejom každý bochník prstami roztiahneme.
Do stredu dáme náplň - ja som dávala tvarohovú.
Cesto pretiahneme cez okraj náplne.
A prstami vytvoríme koláčik.
Do stredu položíme ďalšiu náplň - v mojom prípade makovo lekvárovú.
U slávnostných koláčikov sa tieto koláčiky nastrihnú na piatich miestach, okraje sa stisnú k sebe až vznikne kvetinka. Do jej stredu dáme lieskový oriešok.
Ostatné koláčiky som roztiahla prstami a naplnila náplňami. Okraje všetkých koláčov som potrela rozšľahaným vajíčkom s troškou mlieka a dala som ich piecť na 180 C. Po upečení som ich potierala maslom.