Pikantný mexický guláš s údeným kolienkom

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 údené kolienko (podľa počtu stravníkov - ak viac tak zadné, ak menej, stačí predné kolienko) 4 zemiaky, konzerva kukurice, konzerva červenej fazule, cibuľa, cesnak, mrkva, kaleráb, zelená paprika, paradajka, mrazený hrášok, paradajkový pretlak, kečup (ja som mala domácu paprikovú nátierku), pór - zelená časť, bylinky - petržlenová a ligurčeková vňať, mleté korenie, feferónová pasta "Erös Pista" (ak chcete pikantné), soľ, solčanka
POSTUP PŘÍPRAVY
Toto jedlo je úplne dokonalé keď sa robí vonku v prírode v kotlíku, ale aj táto kuchynská verzia nie je na zahodenie :)
Takže... najprv si u mäsiara kúpime pekné údené kolienko... a môžeme ísť variť.
 |
Kolienko si poriadne opláchneme a dáme variť - musí byť celé zaliate, aby bolo celé mäkkučké.
Kolienko sa musí variť cca 2,5 - 3 hodiny. Keď začne voda vrieť, zoslabíme plameň a necháme kolienko prebublávať v zakrytom hrnci a venujeme sa zatiaľ ďalším činnostiam - máme hromadu času - môžeme ísť na nákup, povysávať, vyprať...prípadne ísť si pokecať s kamoškou, alebo čítať si knihu :) |
 |
Keď už je kolienko mäkkučké - čo spoznáme tak, že mäsko samo odskakuje od kosti - vyberieme ho a necháme vychladnúť. |
 |
Pripravíme si ostatné suroviny - očistíme si zeleninu... |
 |
Zeleninu si postupne nakrájame na približne rovnaké kúsky - začneme zemiakmi na kocky |
 |
...pokračujeme mrvkou - na štvrťkolieska |
 |
...kaleráb na kocky |
 |
...paradajku len naznačíme prekrojenie na štvrtky, papriku nakrájame na pásiky |
 |
...vysypeme z plechoviek kukuricu a fazuľu |
 |
...všetku nakrájanú zeleninu dáme do hrnca, do ktorého sme si odliali časť vývaru z údeného kolienka |
 |
...pridáme na jemno nakrájanú cibuľu |
 |
...nasekaný cesnak |
 |
...dochutíme soľou, solčankou, mletým čiernym korením a - kto má rád pikantné - feferónovou pastou. Ja som jej tentokrát dala naozaj požehnane, ale aspoň sme "vypálili červíka" :) |
 |
...pridáme cca 1 dl paprikovej pasty (prípadne kečupu) |
 |
prilejeme 2 dl paradajkového pretlaku |
 |
Údené kolienko nám medzičasom vychladlo, tak z neho oberieme mäso, nakrájame na kúsky a tiež pridáme do hrnca. |
 |
...pridáme kytičku zo zelenej časti póru a byliniek (tu petržlenová vňať a ligurček).
Všetko spolu za občasného miešania necháme povrieť cca 45 minút. |
 |
...na záver pridáme v dlani rozmrvenú majoránku. |
 |
... a gulášik je hotový.
Ak sa niekomu zdá pririedky, možno ho zahustiť - v polšálke studenej vody rozmiešať 1 PL polohrubej múky a vyliať za stáleho miešania do gulášu, nechať prevrieť. Dobrú chuť! |