Pikantný mexický guláš s údeným kolienkom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 údené kolienko (podľa počtu stravníkov - ak viac tak zadné, ak menej, stačí predné kolienko) 4 zemiaky, konzerva kukurice, konzerva červenej fazule, cibuľa, cesnak, mrkva, kaleráb, zelená paprika, paradajka, mrazený hrášok, paradajkový pretlak, kečup (ja som mala domácu paprikovú nátierku), pór - zelená časť, bylinky - petržlenová a ligurčeková vňať, mleté korenie, feferónová pasta "Erös Pista" (ak chcete pikantné), soľ, solčanka

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto jedlo je úplne dokonalé keď sa robí vonku v prírode v kotlíku, ale aj táto kuchynská verzia nie je na zahodenie :)
Takže... najprv si u mäsiara kúpime pekné údené kolienko... a môžeme ísť variť.

Kolienko si poriadne opláchneme a dáme variť - musí byť celé zaliate, aby bolo celé mäkkučké. Kolienko sa musí variť cca 2,5 - 3 hodiny. Keď začne voda vrieť, zoslabíme plameň a necháme kolienko prebublávať v zakrytom hrnci a venujeme sa zatiaľ ďalším činnostiam - máme hromadu času - môžeme ísť na nákup, povysávať, vyprať...prípadne ísť si pokecať s kamoškou, alebo čítať si knihu :)
Keď už je kolienko mäkkučké - čo spoznáme tak, že mäsko samo odskakuje od kosti - vyberieme ho a necháme vychladnúť.
Pripravíme si ostatné suroviny - očistíme si zeleninu...
Zeleninu si postupne nakrájame na približne rovnaké kúsky - začneme zemiakmi na kocky
...pokračujeme mrvkou - na štvrťkolieska
...kaleráb na kocky
...paradajku len naznačíme prekrojenie na štvrtky, papriku nakrájame na pásiky
...vysypeme z plechoviek kukuricu a fazuľu
...všetku nakrájanú zeleninu dáme do hrnca, do ktorého sme si odliali časť vývaru z údeného kolienka
...pridáme na jemno nakrájanú cibuľu
...nasekaný cesnak
...dochutíme soľou, solčankou, mletým čiernym korením a - kto má rád pikantné - feferónovou pastou. Ja som jej tentokrát dala naozaj požehnane, ale aspoň sme "vypálili červíka" :)
...pridáme cca 1 dl paprikovej pasty (prípadne kečupu)
prilejeme 2 dl paradajkového pretlaku
Údené kolienko nám medzičasom vychladlo, tak z neho oberieme mäso, nakrájame na kúsky a tiež pridáme do hrnca.
...pridáme kytičku zo zelenej časti póru a byliniek (tu petržlenová vňať a ligurček). Všetko spolu za občasného miešania necháme povrieť cca 45 minút.
...na záver pridáme v dlani rozmrvenú majoránku.
... a gulášik je hotový. Ak sa niekomu zdá pririedky, možno ho zahustiť - v polšálke studenej vody rozmiešať 1 PL polohrubej múky a vyliať za stáleho miešania do gulášu, nechať prevrieť. Dobrú chuť!