Ťahaná štrúdla - jabĺkovo- maková a jabĺkovo- orechová

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
na jednu dávku : 30dkg hladkej múky, 1 vajíčko, 1 dkg bravčovej masti, 1 malá lyžička octu, 2 dcl vlažnej vody, štipka soli
POSTUP PŘÍPRAVY
,,
 |
z hore uvedených prísadou vypracujeme mäkké cesto, do múky primiešame vajce , masť, octovú vlažnú vodu , soľ |
 |
vypracované cesto zakryjeme a necháme odpočinúť 20 min |
 |
jablká očistíme a postrúhame, mak pomelieme |
 |
cesto po 20 min položíme na múkou posypaný obrus, na ktorom ho budeme ťahať |
 |
najprv trošku rozvaľkáme |
 |
cesto namastím vlažnou bravčovou masťou a začneme ťahať... |
 |
pomocou rúk ťaháme cesto až do veľkosti stola ( cca 100 x 70 cm) |
 |
.... |
 |
hrubšie cesto na okraji cesto opatrne obtrhávame a pri rohoch narežeme cesto |
 |
pokvapkáme cesto vlažnou masťou |
 |
po sypeme strúhanými jablkami |
 |
nasypeme na jablká mletý mak |
 |
ďalej kryštálový cukor |
 |
bočné okraje cesta vyhrneme hore a pokvapkáme masťou |
 |
pomocou obrusu začneme zrolovať štrúdľu |
 |
už len upiecť |
 |
ja zvyknem štrúdľu rozrezať na 2 časti a konce "zalepím" odtrhnutým cestom, mamička moja dáva na plech štrúdľu v celku do U. Plech treba vymastiť alebo dať papier na pečenie.
Už len potrieť masťou a upiecť pri teplote 200 C asi 30-40 min do zlata |
 |
Dobrú chuť! |