Zdravá "čokoláda" - karobový krémik - vynikajúci aj pre Vaše detičky :-)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 banán 1 biele tofu cca 4-5 PL karobu - svätojánsky chlieb(dala som tmavý) 1 PL citrónovej (limetkovej) šťavy 2 PL medu 2 PL ryžového sirupu (môžete nahradiť medom, úplne vynechať, pridať vanilkový cukor....fantázii sa medze nekladu :-)

POSTUP PŘÍPRAVY

Všetko dať do mixéra a vymixovať najemno. Najlepšie chutí, keď trošku postojí v chladničke.

Prečo KAROB?
(info zo stránky www. strava. sk)

Karob obsahuje veľký podiel prirodzeného cukru (obsahu sacharidov v luskoch 30 - 70%, dreň obsahuje 26 % sacharózy, 13% fruktózy, maltózu a glukózu), 8% bielkovín, vitamíny skupiny B, minerály - vápnik, horčík, draslík, a stopové prvky - železo, mangán, chróm, meď, aminokyseliny (alanín, prolín, valín), škrob. Neobsahuje kyselinu šťavelovú, ktorá bráni vstrebávaniu vápnika. Karob je bohatým zdrojom vlákniny pektínu, ktorý pomáha pri trávení a vylučovaní a je užitočný na zastavenie hnačky, pri zdvýhaní žalúdku a pri zvracaní. Obsahuje tiež lignín. Pektín i lignín majú prospešný vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu. V karobe sa nenachádza "teobromín" ako v čokoláde. Je vhodný ako náhrada čokolády zvlášť pre alergických ľudí na zložky čokolády.

- prášok vymletý z praženej karobovej drte, z extraktu zo sušených pražených i nepražených luskov karobu, pre skôr narodených známy pod názvom "svätojánsky chlieb" alebo "chlieb svätého Jána". Je zdravou alternatívou kakaa vďaka podobnej farbe a chuti, a predovšetkým vysokému obsahu cukru (až 50% obsahu) a mnohými pozitívnymi účinkami na organizmus.

V porovnaní s kakaaom, má 3x vyšší obsah vápnika, o 1/3 menej kalórií, 17x menej tuku, neobsahuje škodlivé methylxanthíny (spôsobujúce napr. zrýchlený tep, poruchy spánku, nadmernú vznetlivosť, pocity úzkosti) a samotný karob je sladký čím sa zníži obsah pridaného cukru! Farba karobového prášku závisí od dĺžky praženia.

Použitie:Používa sa ako náhrada čokolády, ktorá sfarbí jedlo tmavohnedo, ale nenahradí úplne typickú čokoládovú vôňu. Karob má však svoju zvláštnu jemnú vôňu, ktorá sa dobre hodí do karobových bonbónov, tyčiniek, pečiva, kokteilov, zmrzlín, ovocných pomazánok, mliečnych produktov, omáčok i pečených fazúľ.