Žabkin šalátik s tuniakom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

olej, 6-7 cibúľ, 2 tuniakové konzervy, 4-5 väčších zemiakov, 1 kyslá smotana, 1 majonéza, 8 vajec, soľ, korenie, petržlenová vňať na ozdobu

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento receptík som dostala od kamošky (ktorá pochádza z Bieloruska) tesne pred oslavou 2.narodenín nášho čertíka. Času bolo málo, ale keďže nachystané boli len samé sladkosti, žiadalo sa niečo "na začiatok". Riskla so to - a oplatilo sa. Šalátik mal veľký úspech, chutí veľmi zaujímavo a efektne vyzerá. Vyskúšajte! Príprava je jednoduchá a nie je čo pokaziť.

Na väčšom množstve oleja opražíme cibuľu (nakrájanú na tenké kolieska a tie potom na štvrtinky).
Cibuľu pražíme veééééľmi dlho, až kým nie je hnedá.
Potom ju zlejeme z oleja a rozvrstvíme rovnomerne na väčší tanier.
Na cibuľu rozvrstvíme tuniak vyžmýkaný z oleja.
Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode, ošúpeme a na väčšom strúhadle nastrúhame na tuniak, nepritláčame, len upravíme do tvaru torty.
Kyslú smotanu zmiešame s majonézou (ja som majonézy dala len pol pohára).
Zemiaky posolíme, pokoreníme a jemne zalejeme polovičkou zmesi smotany a majonézy.
Vajíčka uvaríme na tvrdo, oddelíme bielka od žĺtkov. Bielka nastrúhame na väčšom stúhadle, nepritláčame, opäť len upravíme do tvaru a zalejeme druhou polovičkou smotany a majonézy.
Navrch nastrúhame na jemnom strúhadle žĺtko a ozdobíme petržlenovou vňaťou (resp. pórom, cibuľkou, kôprom ako komu chutí).
Kým neprídu hostia vložíme šalátik do chladničky (ak sa sprace), ale nepotrebuje dlho odstáť, dá sa jesť ešte v ten deň. Krájame ako tortičku, celkom pekne drží pokope aj pri servírovaní. Dobrú chuť a pekné sviatky.