
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cca 300 g maslových sušienok ( ja používam 2 balíky sušienok Club a jeden balík sušienok Marína), 100-125 g masla, jahodový džem na potretie, 1 vanilková tobolka, 500 ricotty (kupujem levickú ricottu, lebo je lacnejšia a obsahuje aj menej tuku), 1 smotana na šľahanie (aspoň 33%), 1 stužovač šľahačky, 100 g práškového cukru, jahody na ozdobenie
POSTUP PŘÍPRAVY
1. Tortovú formu o priemere 23 cm po bokoch vymažeme maslom a na spodok dáme papier na pečenie.
2. Sušienky dáme do igelitového sáčku a valčekom ich rozmrvíme. Rozmrvené ich presypeme do misky, kde vlejeme aj roztopené maslo a spolu to dobre premiešame.
3. Sušienkovú hmotu vysypeme do tortovej formy a dobre ju utlačíme a uhladíme. Dobre sa to robí obrátenou stranou lyžičky. Potom to vložíme na 0,5-1 hodinu do chladničky.
4. Kým máme "cesto" v chladničke, pripravíme si plnku: Vanilkovú tobolku pozdĺžne rozkrojíme a nožíkom z nej vyškrabeme kaviár. Ten pridáme spolu s cukrom do ricotty a spolu to dobre premiešame - komu nevadia malé hrudky, ten to môže premiešať len vareškou, ale ak máte radi hladkú plnku, tak použite mixér.
5. Smotanu na šľahanie vyšľaháme spolu so stužovačom do tuha a potom ju jemne vmiešame do ricottového krému.
6. Sušienkové "cesto" vyberieme z chladničky a jemne ho potrieme džemom. Potom na to rozotrieme ricottový krém a pekne to uhladíme. Dáme na noc do chladničky.
7. Na druhý deň podávame s jahodami - buď čerstvými, ktoré môžeme posypať trochou cukru, alebo s jahodovým kompótom.
POZN.:
my máme radi veľa plnky, tak niekedy pridám miesto dvoch balení (500g) ricotty ešte jedno (750g), ale vtedy pridám trošku viacej cukru do plnky. A ak nezoženiete ricottu, tak sa dá nahradiť aj jemným tvarohom.
![]() |
jedna porcia s kompótom |