Jarkin maškrtok



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Piškótový korpus: 6 vajec, 12dkg kryštálový cukor, 12dkg hrubá múka\\r\\nSnehová plnka: 6 bielkov, 30dkg kryštálový cukor, 4PL voda

POSTUP PŘÍPRAVY

tento zákusok je v našej rodine veľmi obľúbený, ak mám povedať pravdu ešte nikdy som ho inde nejedla ani nevidela, nie je síce najlacnejší, ale je to taká rýchlovka keď sa ohlási neočakávaná návšteva

oddelíme si žltok od bielka
začneme šľahať bielka na sneh, keď je sneh tuhý pridáme cukor a žĺtka a mixujeme pokiaľ cukor neprestane chrupčať:-) pod zubami, keď už cukor necítime pomaly vmiešame múku
plech si vystelieme papierom na pečenie (ja zvyknem plech trochu natrieť maslom, aby sa mi papier v ňom lepšie držal)
hotové cesto si vylejeme na plech a upravíme, aby na celom plechu bola približne rovnaká vrstva/ takto upravené dáme piecť do rúry, ja pečiem na maxime v teplovzdušnej rúre, čas nejako nemám odhadnutý ale skúšam to špáradlom, ak sa cesto ešte lepí tak šup ho naspäť do rúry, keď je cesto upečené tak špáradlo zostane čisté
takto vyzerá upečené piškótové cesto
pokiaľ sa nám cesto pečie v rúre tak si pripravíme sneh/ do misky si dáme bielka a ušľaháme tuhý sneh / medzitým si do hrnca dáme cukor a vodu a za stáleho miešania dáme variť a necháme prejsť varom/ keď je cukor s vodou uvarený postupne ho pridávame do ušľahaného snehu a stále šľaháme
hotový sneh si vylejeme na upečené piškótové cesto a upravíme
dáme ešte zapiesť na krátku chvíľu do rúry pokiaľ sneh nechytí farbu
na vychladnutý koláč dáme čokoládovú polevu: čokoládu s cerou rozpustíme nad parou, ja pridávam ešte trošku oleja (ale len trošku lebo potom by nám čokoláda nestuhla), čokoláda je potom pekne lesklá,
keď je čokoláda zatuhnutá porežeme horúcim nožom, aby sa nepolámala a možeme jesť