Jarkin maškrtok

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Piškótový korpus: 6 vajec, 12dkg kryštálový cukor, 12dkg hrubá múka\\r\\nSnehová plnka: 6 bielkov, 30dkg kryštálový cukor, 4PL voda
POSTUP PŘÍPRAVY
tento zákusok je v našej rodine veľmi obľúbený, ak mám povedať pravdu ešte nikdy som ho inde nejedla ani nevidela, nie je síce najlacnejší, ale je to taká rýchlovka keď sa ohlási neočakávaná návšteva
 |
oddelíme si žltok od bielka |
 |
začneme šľahať bielka na sneh, keď je sneh tuhý pridáme cukor a žĺtka a mixujeme pokiaľ cukor neprestane chrupčať:-) pod zubami, keď už cukor necítime pomaly vmiešame múku |
 |
plech si vystelieme papierom na pečenie (ja zvyknem plech trochu natrieť maslom, aby sa mi papier v ňom lepšie držal) |
 |
hotové cesto si vylejeme na plech a upravíme, aby na celom plechu bola približne rovnaká vrstva/
takto upravené dáme piecť do rúry, ja pečiem na maxime v teplovzdušnej rúre, čas nejako nemám odhadnutý ale skúšam to špáradlom, ak sa cesto ešte lepí tak šup ho naspäť do rúry, keď je cesto upečené tak špáradlo zostane čisté |
 |
takto vyzerá upečené piškótové cesto |
 |
pokiaľ sa nám cesto pečie v rúre tak si pripravíme sneh/
do misky si dáme bielka a ušľaháme tuhý sneh /
medzitým si do hrnca dáme cukor a vodu a za stáleho miešania dáme variť a necháme prejsť varom/
keď je cukor s vodou uvarený postupne ho pridávame do ušľahaného snehu a stále šľaháme |
 |
hotový sneh si vylejeme na upečené piškótové cesto a upravíme |
 |
dáme ešte zapiesť na krátku chvíľu do rúry pokiaľ sneh nechytí farbu |
 |
na vychladnutý koláč dáme čokoládovú polevu: čokoládu s cerou rozpustíme nad parou, ja pridávam ešte trošku oleja (ale len trošku lebo potom by nám čokoláda nestuhla), čokoláda je potom pekne lesklá, |
 |
keď je čokoláda zatuhnutá porežeme horúcim nožom, aby sa nepolámala a možeme jesť |