Kakaovo-vanilková bábovka z kysnutého cesta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500 g PH múky, štipka soli, 25 g droždia, 1 KL kryš. cukru, 3 dl vlažného mlieka, 50 g tuku (maslo, margarín, masť), 2 žĺtka, postrúhaná kôra z 1 citrona, 5 PL prášk. cukru, 40 g vopred namočených hrozienok, 2 KL kakaa, 1 vanilkový cukor
POSTUP PŘÍPRAVY
Vo fotopostupe.
 |
Do misy dáme múku, spravíme v nej jamku, do ktorej rozdrobíme droždie a pridáme 1 KL kryš. cukru. Polovicu vlažného mlieka pomaly nalejeme na droždie, lyžičkou premiešame, aby sa do masy dostalo trochu múky a vytvoríme kvások. |
 |
Dáme nabok, a v druhej polovici mlieka zatiaľ rozpustíme v mikrovlnke alebo na sporáku 50 g tuku. Hneď pridáme do misy žĺtka, prášk. cukor, mlieko s tukom (nesmie byť horúce) a strúhanú citr. kôru. |
 |
Vypracujeme cesto. |
 |
Ked sa pri miesení odliepa od misy, je správne vymiesené. Misu prikryjeme a necháme na teplom mieste podkysnúť 10 minút. |
 |
Potom si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. |
 |
Do jednej zapracujeme hrozienka a vanilkový cukor, dobre premiesime. |
 |
Do druhej časti zapracujeme kakaovú masu, ktorú si pripravíme tak, že do pohárika dáme kakao a prilejeme trošička horúcej vody, premiešame. Pri miesení podsýpajte múkou, ako potrebujete. |
 |
obe cestíčka. Cesto neudržateľne kyslo... kým som premiesila to kakaové, vanilkové viditeľne narástlo. |
 |
Potom na pomúčenú dosku dáme najprv kakaové cesto, rukou ho trocha natiahneme do tvaru obdlžnika. Naň položíme vanilkové cesto, ktoré tiež porozťahujeme. |
 |
Valčekom rozvaľkáme takto na seba položené cestá na veľkosť asi 40x30 cm. Natesno zvinieme ako závin. |
 |
závin |
 |
položíme ho do vymastenej a hrubou múkou vysypanej formy na bábovku. Konce trochu cez seba preložíme. ja mám formu, ktorá má priemer 26 cm a výšku 11 cm. Prikryjeme a necháme kysnúť 20 minút. |
 |
Medzitým rúru vyhrejeme na 180 C. Nakysnutá bábovka po 20 minútach. |
 |
Do spodnej mriežky dáme plech s vodou. Tým sa zabráni, aby sa bábovka neupiekla prirýchlo a nezostala zvnútra surová. Pečieme teda pomaly 40 minút pri 180 C - ja som mala bábovku v rúre presne tých 40 minút. Možno nejakých 15 min. pred koncom som ju prikryla papierom na pečenie. |
 |
Upečená bábovka. Necháme trocha vychladnúť, potom vyklopíme. cesto je ľahučké, nadýchané, ako aj vidieť na detaili. |
 |
Jemné, nadýchané cestíčko. |