Knedľa na pare - zaručene sa podarí



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg polohrubej múky, 1 malá lyžička soli, 2 vajcia, 1/2 dl oleja, kvások: malá lyžička cukru, 1/2 kocky droždia, asi 1 dcl mlieka, ďalej na vymiesenie: voda alebo mlieko, alebo pól na pól - ako dávam ja, aby bolo cesto akurát na knedľu

POSTUP PŘÍPRAVY

Domácej knedle sa nevyrovná žiadna kupovaná.

Do šialky si rozdrobíme kvasnice /polovica tej kocky neuveriteľne úplne stačí/, pridáme cukor a asi 1 dcl vlažného mlieka. Necháme kysnúť, po vykysnutí kvások premiešame lyžičkou a necháme znova nakysnúť. Do väčšej misky preosejeme múku, pridáme soľ, vajcia, olej, 2 krát nakysnútý kvások a vlažného mlieka alebo vody, aby to bolo akurát - ani príliš husté, ani riedke. Radšej hustejšie, ale aby sa to dalo v pohode miesiť. Vymiešame tuhé cesto a necháme 2 krát nakysnúť a zakaždým premiešame. Potom vytvarujeme na pomúčenej doske knedle /ja robím 4/. Necháme ich nakysnúť asi 20 minút, trošku naolejujeme, hlavne parák, aby sa neprilepili, a paríme 20 minút. Hotové dáme na mierne naolejovaný plech, trochu potrieme olejom a popicháme vidličkou. Niekto to hotové potiera aj roztopenou masťou, ja to nemusím zas.

Kúpila som si parný hrniec, tak ich robím už v parnom hrnci - no podľa tohto receptu.

TIP: teplé domáce knedle sa nekrájajú nožíkom, ale sa dajú do slučky z nitky a zatiahne sa. Knedlíky tak zostanú pekné nadýchané.

Nový TIP: do kysnutého cesta pridávam miesto vody sódovku.

surová knedla
surová knedla zo špaldovej múky /dala som pól na pól hrubú a hladkú celozrnnú, lebo polohrubú som nikde v obchode nevidela, neviem, ani či ozaj existuje/
A takto sa mi to parí na 25 minút.