Krehučká linzerka s jablkami a čokoládovou polevou - vynikajúci :o))



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

na cesto: 250 g polohrubá múka, 125 g palmarín, 1 vajce, 0,5 dcl mlieko a 1/2 PDP a 50 g práškový cukor ...na jablkovú plnku: 6- 7 ks stredne veľkých jabĺk/ /ak treba odšťavíme ak sú príliš šťavnaté/, šťava z 1/2 citróna, 1 škoricový cukor, 1 ML mletá škorica, 3 PL kryštálový cukor...piškotóvé omrvinky alebo strúhanka na posyp...čokoládova poleva: 4 PL mlieko, 2 PL práškový cukor, 1 PL kakao, cca 6 až 8 kociek čokolády /horká/ ,tenký plátok masla

POSTUP PŘÍPRAVY

...toto cestíčko je absolútne jemnučké, krehké a veľmi lahodné...je to koláč z môjho detstva, čoko- polevu som si len doplnila, keďže mám slabosť na čokoládu..
...výhodou koláčika je blesková príprava nenáročná na prácu a čas a to je potrebujem pri mojom 13 mesačnom chrustíkovi Silvinkovi :o))

...takže zo všetkých ingredienci na cesto si vypracujeme hladkú hmotu, je to skutočná bleskovka..len treba mať všetky suroviny izbovej teploty
...hotové cesto rozdelíme na dve polovice a vyvaľkáme do tvaru kruhu, podľa formy ktorú budeme plniť...nebojte sa cesta je dosť...takže je jedno či dáte väčšiu alebo menšiu formu
...plech si vymastíme tukom a vysypeme polohrubou múkou.....valčekom naberieme ceste ako na závin a preklopíme, uhladíme a kraje rukami otlačíme, a zvyšky použijeme neskôr ak treba...vysypeme piškotóvými omrvinkami /ja som to rozmixovala mixérom/ môžte dať aj strúhanku..
...takže toto sú pripravené suroviny na jablkovú plnku....jablka nastrúhame na hrubom strúhale ocukrime, pridáme škoricový cukor, mletú škoricu a šťavu z pol citróna...všetko premiešame a vyklopíme na pripravený a strúhankou vysypaný koláč...milé maminky aj tu dopíšem ak sú jablčka príliš šťavnaté ako v mojom prípade tak som ich doslava vyžmykala xixi
...ako vidíte na foto...cesto som vyváľala zrolovala na váľok....naplnila formu jablkovou hmotou a pekne vyklopím na vrh..../pre maminy čo to ešte nerobili, stále válame väčší objem ako má forma aby to malo pekný zhľad/
...pekne vyklopené cesto, boky vytlačíme, jemne rukom pritlačíme cesto k jablkovej plnke aby nevynikli žiadne hrbole, poprepichujeme vidličkou aby prebytočná para unikala von :o))...pečieme vo vyhriatej rúre na 160 st /ja som piekla na ventilátor/ cca 20 až 25 minút do ružova...treba dávať pozor cesto je fakt veľmi krehučké
...upečený a vychladený koláčik preklopíme z formy ide to skutočne ľahko....kto nemá rad moc čokoládu môže posypať práškovým cukrom a papať...tí čo sú na čoko závislí pokračujú so mnou :o))
...všetky suroviny na čoko-polevu dáme do kastróla a pomaly miešame až do zahustnutia, a hneď polejeme mierne vychladenou polevou a krájame na mlsanie...brú chuť
...a takto sa tešíme na koláčik....:o)) no jednoducho chutnučký na spapanie