Oškvarkovo-hubové pagáče
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1/2 kg polohrubej múky, varený zemiak veľkosti vajca, kvasnice, mlieko, 2 PL kyslej smotany, 1 vajce, soľ, Solčanka, 200 g oškvarkov, 150-200 g húb (v mojom prípade opäť Lievik trúbkovitý), sezam, slnečnica, 100 g masla, 1 vajce na potretie
POSTUP PŘÍPRAVY
Pripravíme si všetky suroviny. Do väčšej misy vysypeme 1/2 kg polohrubej múky, osolíme cca 1 ČL soli.
|
Vychladený uvarený zemiak ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme do misy s múkou, pridáme smotanu a vajíčko. |
|
Do šálky si pripravíme 1/2 kocky kvasníc (20g) a 1 ČL kryštálového cukru. |
|
Vymeníme si šálku, lebo dieťa nám pri uchu mrkoce, že to je jeho šálka na kakavko :)
Dáme si zohriať 4 dl mlieka - nie do horúca, ale len do vlažna. Zalejeme cca 3 PL mlieka kvasnice a cukor v šálke. Necháme na teplom mieste cca 5-10 min podkysnúť. |
|
...až kým to nevyzerá nejak takto |
|
...vykydneme do misy k ostatným surovinám |
|
...zalejeme mliekom |
|
...a zmiešame... ono to ide aj v mixéri, ale ja mám taký blbý zvyk sa s tým vyhrať ručne :) |
|
...po cca 10 minútach miešania je cesto krásne kompaktné a prevzdušnené |
|
...keď som bola malá, pamätám si ako babička prežehnávala cesto pred tým ako ho dala kysnúť krížikom... robievam to tiež |
|
...zakryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť. |
|
...zatiaľ si spravíme oškvarkovo-hubovú nátierku: Lieviky očistíme a poriadne umyjeme... |
|
...dôkladne osušíme |
|
...rozmixujeme na jemno |
|
...do misy dáme 200 g mletých oškvarkov, 100 g masla a rozmixované huby |
|
...vymiešame spolu na hladkú nátierku |
|
...cesto nám krásne nakyslo |
|
...vyvaľkáme ho na cca 0,5 cm hrúbku |
|
...pripravíme nátierku |
|
...rozotrieme dôkladne po celej ploche |
|
...štruktúra nátierky zblízka |
|
začíname skladať - na tretiny - prvý krok |
|
druhý krok |
|
...a tretí krok - opäť na tretiny |
|
... a je zložené |
|
...prikryjeme čistou utierkou a necháme 15 minút oddychovať |
|
...po 15 minútach znova vyvaľkáme a skladáme rovnakým spôsobom... opäť 15 minút počkáme a postup znovu zopakujeme |
|
...po troch "preloženiach" (na tretiny) vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a ideme vykrajovať kolieska (pagáčiky) |
|
...vykrajujeme... a vykrajujeme |
|
...uložíme na jemne vymastený a posolený plech |
|
...potrieme vyšľahaným vajíčkom |
|
...posypeme sezamom |
|
...slnečnicou |
|
...a dáme piecť - 200° cca 20-25 minút (sledujeme farbu) |
|
...a takto vyzerajú upečené |
|
...chutné, voňavé, chrumkavé... |