Oškvarkovo-hubové pagáče

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1/2 kg polohrubej múky, varený zemiak veľkosti vajca, kvasnice, mlieko, 2 PL kyslej smotany, 1 vajce, soľ, Solčanka, 200 g oškvarkov, 150-200 g húb (v mojom prípade opäť Lievik trúbkovitý), sezam, slnečnica, 100 g masla, 1 vajce na potretie
POSTUP PŘÍPRAVY
Pripravíme si všetky suroviny. Do väčšej misy vysypeme 1/2 kg polohrubej múky, osolíme cca 1 ČL soli.
 |
Vychladený uvarený zemiak ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme do misy s múkou, pridáme smotanu a vajíčko. |
 |
Do šálky si pripravíme 1/2 kocky kvasníc (20g) a 1 ČL kryštálového cukru. |
 |
Vymeníme si šálku, lebo dieťa nám pri uchu mrkoce, že to je jeho šálka na kakavko :)
Dáme si zohriať 4 dl mlieka - nie do horúca, ale len do vlažna. Zalejeme cca 3 PL mlieka kvasnice a cukor v šálke. Necháme na teplom mieste cca 5-10 min podkysnúť. |
 |
...až kým to nevyzerá nejak takto |
 |
...vykydneme do misy k ostatným surovinám |
 |
...zalejeme mliekom |
 |
...a zmiešame... ono to ide aj v mixéri, ale ja mám taký blbý zvyk sa s tým vyhrať ručne :) |
 |
...po cca 10 minútach miešania je cesto krásne kompaktné a prevzdušnené |
 |
...keď som bola malá, pamätám si ako babička prežehnávala cesto pred tým ako ho dala kysnúť krížikom... robievam to tiež |
 |
...zakryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť. |
 |
...zatiaľ si spravíme oškvarkovo-hubovú nátierku: Lieviky očistíme a poriadne umyjeme... |
 |
...dôkladne osušíme |
 |
...rozmixujeme na jemno |
 |
...do misy dáme 200 g mletých oškvarkov, 100 g masla a rozmixované huby |
 |
...vymiešame spolu na hladkú nátierku |
 |
...cesto nám krásne nakyslo |
 |
...vyvaľkáme ho na cca 0,5 cm hrúbku |
 |
...pripravíme nátierku |
 |
...rozotrieme dôkladne po celej ploche |
 |
...štruktúra nátierky zblízka |
 |
začíname skladať - na tretiny - prvý krok |
 |
druhý krok |
 |
...a tretí krok - opäť na tretiny |
 |
... a je zložené |
 |
...prikryjeme čistou utierkou a necháme 15 minút oddychovať |
 |
...po 15 minútach znova vyvaľkáme a skladáme rovnakým spôsobom... opäť 15 minút počkáme a postup znovu zopakujeme |
 |
...po troch "preloženiach" (na tretiny) vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a ideme vykrajovať kolieska (pagáčiky) |
 |
...vykrajujeme... a vykrajujeme |
 |
...uložíme na jemne vymastený a posolený plech |
 |
...potrieme vyšľahaným vajíčkom |
 |
...posypeme sezamom |
 |
...slnečnicou |
 |
...a dáme piecť - 200° cca 20-25 minút (sledujeme farbu) |
 |
...a takto vyzerajú upečené |
 |
...chutné, voňavé, chrumkavé... |