Tapioka - puding***



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

pre 4 osoby: 100 g Tapioky, 3 PL cukru, 500 ml mlieka, 3 PL kyslej smotany, 1 vanilkovy puding, 500 ml mlieka, 3-4 PL cukru, 50 g posekanych lieskovych orieskov, 1 vacsi banan, trubicky na ozdobu

POSTUP PŘÍPRAVY

Viackrat som uz pocula o Tapioke, tak som si povedala, ze to musim skusit, co to vlastne je. Tapioka je vlastne druh skrobu z hluz tropickeho manioku. Maniok je rastlina tropickej Ameriky pestovana pre korenove hluzy obsahujuce skrob.Vraj je to po zemiakoch druha najviac pestovana rastlina. Su to vlastne drobne biele gulicky, ktore som namocila cca na pol hodinku a varenim zmakli a spriesvitneli. Ja som mala uplne drobunke gulocky. Tapioku dostat aj vo vacsom prevedeni a je pekne vidiet tie priesvitne gulocky. A chut? Samotna tapioka je bez chuti. Da sa dochucovat roznymi pochutinami, koreninami ( kokos, skorica, kakao, vanilkovy extrakt, ovocie a pod. ). Po uvareni mi to pripominalo tak trochu ryzu v mlieku. Opat plati stare zname: kto neskusi, ten nepozna:)

tato fotografia je viac menej na inspiraciu a pre dievcence zijuce v Anglicku. Na Slovensku to hladajte pri azijskych potravinach ( v Madarsku to dostat tiez, tak dufam, ze aj na Slovensku)
takto to vyzera v surovom stave
takze ako som uz spominala v uvode, namocila som asi na pol hodinu tapioku do vody. Dala som dva pohare 250 ml studenej vody. Dost naberie na objeme a aj vpije dost vody do seba:)
vodu som zliala a priliala som mieko a zacala varit. Varime na miernom ohni od bodu varu cca 15 min. Varime za staleho miesania, kedze je to skrob ma tendeciu lahko prihoriet
takto to vyzera po uvareni. Nema to byt velmi huste, preto ak pri vareni je este potrebne, tak dolejte kludne mieko. Ja som spotrebovala na toto mnozstvo asi 500 ml mlieka. Tesne pred dokoncenim pridame cukor, parkrat zamiesame, aby sa cukor rozpustil a odstavime vychladit
do vychladnej tapioky zamiesame 3 PL kyslej smotany ( asi Rajo by bolo najvhodnejsie. Ja som pouzila Ceme fraiche)
medzitym si uvarime vanilkovy puding, podla navodu. Radsej trochu riedsi. Ja som nevarila puding, ale som pouzila takyto hotovy krem. Opat ilustracne foto, mozno posluzi tym, ktori ziju v Anglicku. Je to vyborne, mozem vrelo odporucit.
ked to vychladne zacneme plnit pohare. Na spodok dame uvareny puding z tapioky, posypeme posekanymi lieskovymi orieskami
na oriesky dame vanilkovy puding, nan poukladame na kolieska narezany banan
na banany opat puding z tapioky
je lepsie, ak mate moznost dat dobre schladit do chladnicky. Pred podavanim ozdobime lubovolne ( v mojom pripade opat posekane lieskovce, trochu pomarancovej kory a trubicky)
myslim, ze na tomto je lepsie vidiet vrstvenie. Dobru chut!